Közélet

“Ma megdögletek….Meg raktam be kisbaltát, ha megint hülye vagy”

kés (Array)
kés (Array)

A férfi nem tudta elfogadni, hogy párja szakított vele. Zaklatta, méghozzá több ezerszer. A nőt kísérgetni kellett, a férfi akkor támadt, amikor testvérei vigyáztak rá.

Maradandó fogyatékosságot és súlyos egészségromlást okozó súlyos testi sértés,  személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével fenyegetve megvalósított zaklatás – mindebben bűnősnek talált a Veszprémi Törvényszék egy férfit szerdán, aki kitartóan fenyegette volt élettársát majd megtámadta a nő testvérét még 2013 telén. A bíróság négy év nyolc hónap börtönt szabott ki és elrendelte egy korábbi ügyben kiszabott egyéves szabadságvesztésének letöltését.

A Veszprémi Törvényszék csütörtöki közlése szerint az érintettek 2012 tavaszán ismerkedtek meg egymással. Rövid időn belül összeköltöztek, de nem is maradtak együtt sokáig, a férfi ugyanis agresszív lett és bántalmazta párját. Ezért és a folyamatos veszekedések miatt a nő úgy döntött, hazaköltözik anyjához és két bátyjához.

A férfi nem tudott beletörődni a szakításba, és zaklatni kezdte egykori élettársát: hívogatta és üzeneteket küldött neki. A bíróság szerint ezt másfél hónap alatt – 2012. november 26. és 2013. január 10. között – összesen 8642 alkalommal tette meg. “Ma megdögletek. Azért jöttem kocsival, hogy odaadhassam telót. Meg raktam be kisbaltát, ha megint hülye vagy”,
“Ma felgyújtalak, nem tudod, mit értél el, úgyis mindig fázol. HULLAJELÖLT”, “Megdöglesz narkós senkih. Fattyúiddal együtt ígérem! Elérted” – ilyen és ehhez hasonló sms-eket küldött.A nő a folyamatos zaklatások miatt feljelentést tett, illetve 2013. januárjában magánindítványt terjesztett elő.

A férfi ennek ellenére többször személyesen is felkereste volt párját. Tudta, hogy egykori élettársa busszal jár dolgozni, így többször a megállóban várt rá. A nő egyre jobban félt tőle, ezért egyik alkalommal testvére kísérte ki. A férfi először elrejtőzött, majd fenyegetőzni kezdett, amennyiben továbbra is testvérei kísérgetik, akkor halálra késeli őket. Még a zsebkését is előhúzta, hogy lássák, nem viccel.

Január 10-én a férfi ismét megjelent a buszmegállónál, az esti órákban. Ekkor is nála volt a kés. A nő ismét fivéreivel indult el. Egyik bátyja előrement biciklivel, hogy megnézze, nincs-e ott a vádlott. Amikor a nő és testvére a buszmegállóhoz ért, előbbi kint maradt, míg a bátyja belépett a zárt, belülről sötét épületbe, ahol a vádlott volt. Felelősségre vonta őt és azt kérdezte, miért kell ezt csinálnia.

A férfi ekkor támadt: egyszer a karján, kétszer pedig a lábán szúrta meg. Másik testvére próbált neki segíteni, mindhárman a földre kerültek, és nő is próbálta elvenni a kést a szurkálótól, de nem sikerült nekik. A megkéselt férfi egyre rosszabbul lett, próbált távolabb kúszni. Fivére egy övvel szorította el a combját, hogy csökkentse a vérzést.

Ezalatt a vádlott – továbbra is a késsel a kezében – a közelben álló nőhöz futott, kiütötte a kezéből a mobiltelefonját, majd közölte vele, hogy őt csak azért nem bántja, mert szereti. Időközben rendőrök érkeztek a helyszínre, így a támadó a felszólításukra dobta csak el a kést.

A sérült férfi kórházba került, ahol műtéten esett át. A jobb könyökén 1 centiméteres vágott könyű, a bal kar vállhoz közeli részén 2 centiméter hosszúságú, 4 centiméteres szúrcsatornában végződő súlyos sérülést, valamint a bal comb hajlító felszínén 3 centiméteres bemeneti nyílású, két szúrcsatornában végződő szúrt sérülést szenvedett. Mivel a támadó átvágta az ülőideget, azt műtéti úton kellett egyesíteni. Ennek gyógyulási ideje több mint fél év. A férfi azóta a bal bokáját nem tudja aktívan mozgatni, a bal lábszár izomzata elsorvadt, a bal lábon érzékzavar alakult ki, vagyis maradandó fogyatékossággal kell együtt élnie. “Az elszenvedett sérülések hatására a sértett élete elnehezült, pszichés állapotában súlyos egészségromlás következett be” – olvasható a bíróság csütörtöki tájékoztatásában. 

Az ítélet nem jogerős, az ügyész eltérő minősítés megállapítása és a büntetés súlyosbítása, míg a vádlott és védője –  jogos védelemre hivatkozva – részbeni felmentés és enyhébb büntetés kiszabása miatt fellebbezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik