Közélet

Veszélyes lámpa az Oktogonon

Tényleg könnyű benézni ezt a lámpát az Oktogonon, igaza van Bencének, át kellene tenni a másik oldalra, mielőtt elütnek valakit. Már szólt a BKK-nak is, reméljük, sikerrel. 

Az ideiglenes villamosmegálló építésével párhuzamosan üzembe helyeztek az (ideiglenes villamosmegálló) Oktogonhoz közelebbi oldalán két aszinkron lámpát a gyalogosoknak, amelyek közül a délnyugati oldalról (Raiffeisentől) a villamosmegállóig és a villamosmegállótól az északkeletiig (OTP) más-más időben kapcsolnak zöldre a lámpák – emiatt írtam, hogy aszinkron.

oktogonlampa
Közel balra még piros, jobbra távol már zöld

A helyzetet bonyolítja, hogy a kihelyezett ideiglenes lámpák az Oktogonhoz közelebb oldalon vannak, tehát azok a gyalogosok, akik az OTP irányából jönnek a jobb oldalon látják a lámpákat (a közelebbit és a távolabbit is), akik viszont a Raiffeisentől jönnek, azoknak a közelebbi lámpa a bal oldalon van, a távolabbi pedig jobb oldalon.

Ez akkor jelent igazán problémát, amikor – ahogyan a csatolt képen is látszik – zöldre vált a távolabbi, a közelebbi pedig még piros és balról jönnek is nagy sebességgel (a sárgán még átcsúszó) autók.

Azt szeretném kérni, hogy — az egyszerűség kedvéért — a Raiffeisenhez közelebbi lámpát rakják át a másik oldalra, hogy kisebb legyen a komolyabb közlekedési baleset kockázata (a kereszteződés “felett” dolgozom, gyakorlatilag minden nap van komolyabb konfliktus a szabályos autósok és a figyelmetlen gyalogosok között – de ez még nem jelenti, hogy valakinek meg is kéne halnia).

Frissítés: 

A BKK a bejegyzésben leírtak miatt áthangolta a lámpát. Az alábbi levelet küldték: 

A blogban leírtak miatt felülvizsgáltuk az Oktogonnál felszerelt ideiglenes jelzőlámpa programját. Az ellenőrzés során a két lámpa közül az egyik (amelyik a Blaha Lujza tér irányú útpályát keresztezi) 9 másodperccel később adott szabadjelzést. Ezt követően az átkelő két részén 37 másodpercig azonos időben biztosították az átkelési lehetőséget.

A villamos pótlásának időszaka már a végéhez közeledik, ezért nem lenne praktikus plusz jelzőket felszerelni. Azonnali intézkedésként módosítottuk a jelzőlámpaprogramot, így május 13-án szerdán délutántól már összehangoltan működnek az említett kijelzők.

A 4-es és a 6-os villamos vonalának azon szakaszain, ahol jelenleg nincs villamosforgalom, már eleve úgy állítottuk be a berendezéseket, hogy megelőzzük a hasonló, megtévesztő helyzeteket. A gyalogátkelőhelyek mindkét oldalán kihelyeztettünk jelzőlámpákat, amelyek a villamosforgalom újraindulásakor lesznek üzembe helyezve a forgalombiztonság növelése érdekében. Több jelzőlámpa került többek között a Széna téri, az Erőd utcai és a Keleti Károly utcai gyalogátkelőhelyekhez is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik