Közélet

Több tucat rendőr úszta meg a Vizoviczki-ügyet

„Az ügyész annyit mondott, hogy a rendőrök korrupciós ügyei a kilencvenes évek közepétől egészen a nyomozásig szerepelnek az iratokban" - mondta az egyik érintett.

Hatvanegy, az V. kerületi kapitányságon dolgozó volt és még jelenleg is rendőr – köztük parancsnokok – lélegezhetnek fel amiatt, hogy a Vizoviczki László vesztegetési ügyével kapcsolatban a Központi Nyomozó Főügyészség lezárta azt a nyomozást. Ebben ugyanis azt vizsgálták, hogy a belvárosi kapitányság emberei hozzájárultak-e valamilyen módon Vizoviczki szórakozóhelyei sikeres működéséhez – írja a hvg.hu.

A KNYF vizsgálta azt is, hogy volt-e szerepe, és ha igen milyen az V. kerületi kapitányság dolgozóinak abban, hogy Vizoviczki Budapest belvárosában is kinőtte magát. Az egyik terhelt azt mondta a lapnak, „az ügyész annyit mondott, hogy a rendőrök korrupciós ügyei a kilencvenes évek közepétől egészen a nyomozásig szerepelnek az iratokban, ezért valószínű, hogy a gyanúsítottak nagy része már nem is rendőr, vagy ma nem az V. kerületi kapitányságon dolgozik”. A hvg.hu informátora szerint Vizoviczki testőre és bizalmasa vallott rájuk, aki részben ennek köszönhetően mintegy három hét után szabadulhatott az előzetesből.

A KNYF szóvivője, Nagy Andrea egy évvel ezelőtt a hvg.hu-t arról tájékoztatta, hogy az alapügytől elkülönített eljárásban a szervezet Budapesti Regionális Osztálya folytatja vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt a nyomozást. Akkor gyanúsítottként még senkit nem hallgattak meg, pedig már egy éve folyt a büntetőeljárás.Most pedig az ügyészségi szóvivő arról számolt be szerkesztőségünknek, hogy a Vizoviczki és társai ellen folyó büntetőeljárástól és attól elkülönített, „vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatti vizsgálatot a Központi Nyomozó Főügyészség Budapesti Regionális Osztálya részben elévülés miatt, részben bizonyítottság hiányában megszüntette”. Nagy Andrea hozzátette: a vizsgált ügyek döntően 2004-2009 közöttiek, de voltak köztük 2004-et megelőzőek, valamint 2010-2011-es elkövetési idejűek is.

Mint ismert, a Hajógyári-sziget urát 2012-ben fogták el bizalmasával együtt. Őket követte több egyenruhás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik