Közélet

Egy szülőnek meg kell beszélnie gyerekével, hogy feltehet-e róla fotót a Facebookra

A felelős internethasználatra figyelmeztetett a közmédiában az ORFK.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Bűnmegelőzési Osztályának vezetője az M1 aktuális csatorna szombati műsorában kijelentette: nemcsak a gyermekeket, hanem a felnőtteket is meg kell tanítani a felelős internethasználatra és tudomásul kell venni, hogy nem minden igaz, ami a világhálón feltűnik.     

Németh Ágnes példaként bevásárlóközpontokból elvitt gyermekeket említett, utalva arra, hogy ilyen történetek időről időre előkerülnek, miközben évekkel ezelőtt is bizonyossá vált, hogy nem igazak. Az eltűnt emberekről a közösségi portálon terjedő hírekkel kapcsolatban azt javasolta, mindenki nézze meg a rendőrség hivatalos oldalát, a police.hu-t és győződjön meg róla, valóban eltűnt-e valaki. Amikor eljárás indul és elkövetőt keresnek, az ugyancsak megjelenik ott is – tette hozzá.

A szakember a közösségi oldalakra gyermekekről feltöltött fényképekről azt mondta, a gyermekeknek is vannak jogaik, így a szülőknek meg kell velük beszélni, hogy feltehetik-e a fotót. Olyan képet kell választani, amit a gyermek felnőtt korában sem fog szégyellni. Mint mondta: semmilyen körülmények között sem szabad meztelen képet felrakni, mert az sérti a gyermek jogait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik