Közélet

Bezárt kislány: senki nem jelezte a veszélyt

bezárt kislány (Array)
bezárt kislány (Array)

Már akkor indokolt lett volna a kiemelt figyelem, amikor magatartásproblémákra hivatkozva kivették a kislányt az iskolából.

Egyetlen gyermekvédelmi intézmény – sem az iskola, sem a védőnő, sem a családsegítő, sem a gyerekorvos – nem jelezte korábban, hogy veszélyben lehet családjában az a kislétai kislány, akit szülei több mint egy évig tartottak bezárva egy két négyzetméteres, fűtetlen, világítás nélküli helyiségben.

A Magyar Nemzet a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivataltól azt kérdezte: mulasztott-e valaki a gyámhivatalnál vagy a gyermekjóléti szolgálatnál. A hivatal válasza szerint sehonnan nem jelezték a gyermek veszélyeztetettségét, de arra nem válaszoltak, hogy vizsgálják-e a felelősség kérdését. Ehelyett azt hangsúlyozták, hogy a jelzőrendszer legtöbb tagja az önkormányzatnál található.

Arra a kormányhivatal nem tért ki, hogy a szociális és gyámhivatal épp az ő fennhatóságuk alá tartozik. Azt viszont kiemelték, hogy amikor tudomásukra jutott az eset, azonnal léptek és a gyermekjóléti szolgálat soron kívüli eljárásban kiemelte családjából a gyermekeket.

Pedig előbb is indokolt lett volna a különös figyelem: a gyermeket családja tavaly kivette az iskolából, magatartásproblémák miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik