Közélet

Balhé a Blahán – Feljelentették a falhoz nyomott bliccelőt

közteres (Array)
közteres (Array)

"Amennyiben a videón is látható utast a jogos intézkedés elől elengednénk, ennek beláthatatlan következményei lennének."

Ismét megszólalt a Fővárosi Önkormányzati Rendészet Igazgatóságának Sajtószolgálata a Blaha Lujza téren történt incidens kapcsán, miszerint közteresek nyomtak falhoz és tartottak vissza egy bliccelő utast. Mint írják, továbbgondolták korábbi közleményüket, látva a térfigyelő kamerák felvételeit.

köcsögök

Posted by Beri Barbara Barbi on Friday, May 1, 2015

Álláspontjuk szerint nem hibáztak

Korábban szűkszavúan nyilatkoztak, válaszukban azt írták, hogy a férfivel szemben jogszerűen intézkedést kezdeményező közterület-felügyelőik közül az egyik munkatársnőjüket tettlegesen bántalmazta, emiatt testi kényszert alkalmaztak vele szemben, és visszatartották mindaddig, míg a rendőrök megérkeztek. Most azonban további részleteket közöltek, amely szerint a nyilvánosságra került felvételeken látható utas a metró kijáratánál nem mutatta be érvényes jegyét/bérletét, ezért az ott dolgozó BKK ellenőrök az őket segítő közterület-felügyelők intézkedését kérték. A férfi a hivatalos felszólítás ellenére sem működött együtt a felügyelőkkel. „Ahelyett, hogy jegye felmutatásával megszüntette volna az intézkedés okát, helyette munkatársnőnket nagy erővel meglökte, és ezáltal hivatalos személy elleni erőszak elkövetőjévé vált.” A rendőrök 11 perc alatt értek a helyszínre, addig – ahogy azt már korábban is mondták – visszatartották őt. Álláspontjuk szerint a felügyelők szakszerűen és arányosan jártak el. Ennek tisztázására belső vizsgálat indult.

Feljelentették

Cikkünk megjelenésekor kerestük a rendőrséget, akkor az Országos Rendőr-főkapitányságtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy válaszadásukig a kérdéses ügyben feljelentés nem történt. A Fővárosi Önkormányzati Rendészet Igazgatósága Sajtószolgálatának szerdai közleményéből azonban az is kiderül, hogy – tekintettel arra, hogy bűncselekményról van szó – ezt azóta megtették. 

Hivatalos személy elleni erőszak

A 1999. évi LXIII. törvény értelmében, a közterület-felügyelő hivatalos személy, és mint ilyen jogosult a jogszerű intézkedésével érintett személy személyazonosságát megállapítani, őt igazoltatni. A közterület-felügyelő felszólítására az állampolgár köteles személyazonosságát igazolni, ennek elmulasztása szabálysértés, ha még tettlegességre is vetemedik, akkor az már hivatalos személy elleni bűncselekménynek minősül.

Felhívják a figyelmet arra, hogy az igazgatóság feladatkörének csupán egy része a tömegközlekedési eszközök használati rendjének fenntartásában, szerződésszerű használatának ellenőrzésében való részvétel. Tevékenységük fontos területei: a közterületi jogsértések megelőzése, megakadályozása, megszüntetése, a közterületek rendjének fenntartásához, az önkormányzati vagyon védelmében való közreműködés. A közterületek jogszerű használatának, a közterületeken folytatott engedélyhez, illetve útkezelői hozzájáruláshoz kötött tevékenységek szabályszerűségének az ellenőrzése. “Az állampolgárok jogos elvárása, hogy Budapest fővárosban legyen rend és biztonság. A város használhatóságának, élhetőségének biztosítása – a hallgatag többség, a jogkövető polgárok támogatásától övezve – a rendészeti szervek, köztük a FÖRI és a kerületi felügyeletek feladata.”

Aki bliccel, “fityiszt” mutat

Mint fogalmaznak, a közösségi közlekedésben való részvétel jogosultságát meg kell szerezni, azzal, hogy jegyet veszünk, amelyet érvényesítünk, vagy érvényes bérletet vásárolunk és felmutatjuk. A közösségi közlekedés „drága műfaj”, adóforintokból és a jegyek árbevételéből kell finanszírozni. De a Fővárosi Önkormányzat még így is a Kormány támogatására szorul, hogy az üzemben tartási költségeket biztosítani tudja a BKV számára.  Ennek a közös teherviselési kötelezettségnek mutatnak „fityiszt” mindazok, akik bliccelnek. Mára az a tapasztalatuk, hogy gyakorta „trendi”, „vagány” vagy akár a polgári engedetlenség formájának tekintik magatartásukat azok, akik nem vesznek jegyet. Tudni kell azonban, hogy az elmúlt három évben nagyobb rizikót vállal, aki jegy nélkül utazik, ugyanis az ellenőrzések egyre kiterjedtebbek, hatékonyabbak.

“Amennyiben a videón is látható utast a jogos intézkedés elől elengednénk, ennek beláthatatlan következményei lennének. Hiszen – mint azt már többször leírtuk – nem képzelhető el, hogy valaki úgy szeretne repülőn utazni, hogy nem mutatja be a jegyét. Az sem életszerű, hogy a felszólításra az utas jelenetet rendez a repülőtéren, pocskondiázza a személyzetet, rugdos, köpköd és őrjöngve követeli, hogy hagyják őt békén, hiszen ő csak fel akar szállni a gépre. Arra sem igen van példa, hogy valaki érvényes jegy vagy annak felmutatása nélkül követelné, hogy engedjék be a moziba, a színházba vagy engedjék fel akár a körhintára” – írják.

BKK és a közterület-felügyelet

A Budapesti Közlekedési Központ jegyellenőreinek munkáját 2011. júniusa óta segítik közterület-felügyelők. A hivatalos tájékoztatás szerint ez idő alatt közel 8,4 millió utas ellenőrzése történt meg és csupán 3400 esetben – 0,0004 százalékban – volt szükség kollégáink intézkedésére. Ebből a 3400-ból 2900 esetben a felügyelővel együttműködőek voltak az intézkedés alá vont személyek, és mindössze 510 esetben került sor kényszerítő eszköz alkalmazására. Az elmúlt 2 évben mindösszesen 38 esetben érkezett panasz kényszerítőeszköz alkalmazása miatt és egyetlen alkalommal sem minősítette szükségtelennek vagy jogszerűtlennek a kényszerítő eszköz alkalmazását az elbíráló hatóság, azaz a Budapesti Rendőr-főkapitányság.A BKK és a Rendészeti Igazgatóság együttműködésének célja, hogy csökkentse azt a több milliárd forintnyi kárt, amit a bliccelők okoznak áttételesen a Fővárosi Önkormányzatnak, azaz az adófizetőknek.

Választhatott volna férfit, de ő nőt lökött fel

Álláspontjuk szerint súlyos bűncselekmény esetén főszabályként a közvélemény az áldozat pártjára áll és támogatja a rendészeti szervek munkáját, ugyanakkor a szabálysértések, szabályszegések tekintetében sokkal toleránsabb. Fejlett igazságérzete tiltakozik – sok esetben az előzmények ismerete híján – a történtek miatt. “A világhálón keringő videó előzménye az, hogy nemcsak nem tett eleget a jegy felmutatási kötelezettségnek, de bántalmazta az egyik közterület-felügyelőt. A „bátor” elkövető egyébként választhatott volna három férfi kollégánk közül is, de ő a női közterület-felügyelőt támadta meg. Végezetül: a felügyelők képzése nem csupán szakmai felkészítésükre vonatozik. Pontosan tudják azt is, hogy az emberek nem akarnak bűncselekmények, szabálysértések elkövetőivé válni. Egy ilyen eset után kollégáink a szolgálatvezetőikkel szakmai szempontból a jogszerű és szükséges intézkedést elemezik. Kollégáikkal pedig napokon át beszélik végig a cselekménysort és emberi megközelítésben is megpróbálják feldolgozni a történteket”- fűzték hozzá mindamellett, hogy “a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság vállalását megtartva, tisztelve és szolgálva Budapest valamennyi lakóját és az idelátogató vendégeket, ezután is minden jogsértő esetben intézkedni fog a jogszerűség, a szükségesség és az arányosság elvei alapján”.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik