Közélet

Meghalt baba a szentesi kórházban – orvosokat vádolnak

mutet(960x640).jpg (Array)
mutet(960x640).jpg (Array)

Oxigénhiányos állapot, szülés közben elszenvedett fizikai sérülések, valamint sokk okozta az ikerbaba halálát.

Vádat emelt az ügyészség két, a szentesi kórházban dolgozó szülész-nőgyógyásszal szemben, akiknek „többszörös foglalkozási szabályszegései egy ikerterhességgel kapcsolatos szülés során az egyik újszülött halálához vezettek”. Az orvosok halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt állnak bíróság elé.

A Csongrád Megyei Főügyészség keddi közlése szerint az egyik orvos az ikerterhesség miatt kórházban fekvő várandós nő választott orvosa, míg a másik az ügyeletvezető főorvos volt, amikor a nőnél a 36. hétben – 2012. június 21- én késő este – megindult a szülés. A vádlottak külön-külön, de együttesen is többszörösen megszegték az ikerterhesség esetén a
szülés levezetésére vonatkozó orvos-szakmai szabályokat, amelyek oda vezettek, hogy az élve született babák egyike egy héttel később meghalt.

A várandós anya választott orvosa annak ellenére döntött a természetes úton történő szülés mellett, hogy az ikerszülés fokozott veszélyekkel jár, valamint a magzati szívműködés gyengesége és az oxigénhiányos állapot miatt már indokolt lett volna a császármetszés elvégzése. Ezen felül a magzatok szívműködése sem volt ekkor folyamatosan monitorizálható a szentesi kórházban, ezért a nőt – amikor megindult a szülés – egy olyan intézetbe kellett volna szállítani, amely ezeknek a feltételeknek megfelel.

Az ügyeletvezető főorvosnak kötelessége lett volna a választott orvos tevékenységét felülbírálnia és intézkednie arról, császármetszéssel világra segítsék a piciket. Szakmai szabályt szegett akkor is, amikor „fizikai behatással igyekezett a magzatot világra segíteni, mellyel egyrészt mind a magzatok, mind pedig a szülő anya egészségét és életét is
veszélyeztette”.

A vádlottak csak jóval azután végezték el a császármetszést, hogy az indokolt lett volna, így az egyik újszülöttet olyan súlyos, gyakorlatilag klinikai halál állapotában hozták világra, hogy az újraélesztés és a szegedi klinikára történő átszállítása után, csaknem egyhetes gyógykezelés ellenére meghalt. A baba halálát a súlyos agyi, illetőleg belszerveket érintő oxigénhiányos állapot, valamint a szülés közben elszenvedett fizikai sérülések és az ezek által kiváltott sokkos állapot okozta.

Az ügyben a Szentesi Járásbíróság dönt majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik