Közélet

Állatkínzás Zalában: ki kellett operálni a kiéhezett kutya nyakából láncot

Vádat emeltek egy zalabaksai asszony ellen, mert kutyájának a nyakába belenőtt a vaslánc, az éheztetés pedig maradandó látásromlást okozott az ebnek.

A nő a zalabaksai lakóházának udvara melletti területen, a tarlón tartotta három-négy év körüli, nagytestű keverékkutyáját. Az eb úgy volt kikötve a kutyaház mellé, hogy a nyolc méter hosszú lánc feltekeredve 80 centiméteresre rövidült. A kutya kórosan sovány volt, szőrzetébe és bőrébe belenőtt a nyakán körbetekert vaslánc, amikor az idén januárban az állatvédelmi járőrszolgálat munkatársai rátaláltak – közölte a Zala Megyei Főügyészség kedden az MTI-vel.

A kutya állatorvosi vizsgálata során megállapították, hogy a nyaka tele van sérülésekkel, sebekkel. A vaslánc annyira belenőtt az eb sebeibe, hogy azt csak műtéttel lehetett eltávolítani. A kutyát 2012-ben oltották be utoljára, azonosító chipje nem volt.

A tartós éheztetés miatt a kutya – maradandó egészségkárosodásként – csökkent látóképességűvé vált. Gazdája ellen állatkínzás miatt emelt vádat a Lenti Járási Ügyészség a Lenti Járásbíróságnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik