Közélet

A TEK már használja Kövér sokkolóit

sokkolo(650x433).jpg (Array)
sokkolo(650x433).jpg (Array)

A rendőrség szerveinél viszont nincs rendszeresítve az eszköz – tudta meg a hvg.hu.

Mint ahogy arról a Hír24 is beszámolt, különlegesen erős, negyedik generációs elektromos sokkolókat szerzett be az Országgyűlési Őrség. A Blikk szerint összesen 10,1 millió forintért vásároltak Taser X26-osokat, mely összegből a napilap szerint akár több tucat sokkoló is kijön.

A hvg.hu-nak nyilatkozó rendőrök azt mondták, nem igazán látják, hogy mi értelme lenne a sokkolónak az Országgyűlésben, főleg, hogy a pisztolyt is hordják majd az őrség tagjai. Egy egykori BRFK-s megjegyezte a lapnak, hogy tudomása szerint jó pár évvel ezelőtt a sokkoló bevezetését épp azért ellenezte a rendőri vezetés, mert a szívbetegeket halálos ütés is érheti.

Egy másik, neve elhallgatását kérő rendőr azt mondta, „amennyiben rajtam múlna, minden rendőrnek beszereztetném az elektromos sokkolót, mert jobbnak tartanám, ha ezzel rohangálnának, mint pisztollyal az oldalukon kis lőfegyverrel”.

A portál megkereste az Terrorelhárítási Központot is, ahol alkalmaznak elektromos kényszerítő eszközt, mégpedig kiderült, 2012 óta a Műveleti, illetve Személyvédelmi Igazgatóságokon.

A hvg.hu tudomása szerint a Nemzeti Védelmi Szolgálatnál is vannak sokkolói azoknak a munkatársaknak, akik esetében felmerülhet, hogy az akciók során esetleg olyan helyzetbe kerülnek, hogy meg kell védeniük magukat. Erre egyébként gondolnak a rendőrök is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik