Közélet

Bivalyerős sokkolót vettek Kövérék

Sokkoló pisztoly (Array)
Sokkoló pisztoly (Array)

A Taser képes leteríteni egy bikát is. A szakértő azt mondja, nem biztos benne, hogy egy ilyen eszköznek helye van a parlamentben.

Bivalyerős, negyedik generációs elektromos sokkolókat szerzett be az Országgyűlési Őrség – tudta meg a Blikk. Összesen 10,1 millió forint értékben vásároltak Taser X26-osokat, de pontos darabszámot biztonsági okokra hivatkozva nem árultak el. Mindössze annyit közöltek, hogy a beszerzési árban benne voltak a cserélhető fejek és a kiképzés költsége is. Az interneten fellelhető adatok szerint egy Taser X26-os sokkoló a gyártónál 999 dollárba – 270 ezer forintba – kerül, vagyis több tucatot is beszerezhetett a parlament. A lap szerint az állomány kiképzése hamarosan indul.

A Taser X26-os a legerőszakosabbak ellenállását is megtöri: ha valaki kap egy kis adagot belőle, az tehetetlenül összecsuklik. Körülbelül öt-hat méter távolságig hatásos, két kis tű alakú lövedéket mélyeszt be az áldozat bőre alá, amely dróton keresztül 50 ezer voltos feszültségű áramot vezet a testbe, és még a vastag ruha sem véd tőle. A kísérletek szerint még egy dühöngő bikát is képes földre rogyasztani. Nagy előnye viszont a lőfegyverrel szemben, hogy csak kivételesen ritka esetekben okoz maradandó sérülést vagy halált. Így véli Tarjányi Péter biztonsági szakértő is, ugyanakkor furcsállja, hogy pont az Országgyűlési Őrség szerzett be ilyen fegyvereket. “Nem vagyok feltétlenül biztos abban, hogy a parlamentben helye van ilyen eszközöknek, ennek nem látom a magyarázatát” – fogalmazott.

A Kövér László házelnök felügyelte Országgyűlés Hivatala a nemzetközi trendekkel magyarázta a Blikknek a beszerzést. “Taser típusú elektromos sokkolók beszerzésével azt a nemzetközi téren egyre erősödő trendet követjük, amely a rendészeti felhasználású kényszerítő eszközök között előtérbe helyezi a nem halálos fegyvereket” – írták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik