Közélet
Sokkoló pisztoly (Array)

Bivalyerős sokkolót vettek Kövérék

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2015. 05. 04. 08:25

A Taser képes leteríteni egy bikát is. A szakértő azt mondja, nem biztos benne, hogy egy ilyen eszköznek helye van a parlamentben.

Bivalyerős, negyedik generációs elektromos sokkolókat szerzett be az Országgyűlési Őrség – tudta meg a Blikk. Összesen 10,1 millió forint értékben vásároltak Taser X26-osokat, de pontos darabszámot biztonsági okokra hivatkozva nem árultak el. Mindössze annyit közöltek, hogy a beszerzési árban benne voltak a cserélhető fejek és a kiképzés költsége is. Az interneten fellelhető adatok szerint egy Taser X26-os sokkoló a gyártónál 999 dollárba – 270 ezer forintba – kerül, vagyis több tucatot is beszerezhetett a parlament. A lap szerint az állomány kiképzése hamarosan indul.

A Taser X26-os a legerőszakosabbak ellenállását is megtöri: ha valaki kap egy kis adagot belőle, az tehetetlenül összecsuklik. Körülbelül öt-hat méter távolságig hatásos, két kis tű alakú lövedéket mélyeszt be az áldozat bőre alá, amely dróton keresztül 50 ezer voltos feszültségű áramot vezet a testbe, és még a vastag ruha sem véd tőle. A kísérletek szerint még egy dühöngő bikát is képes földre rogyasztani. Nagy előnye viszont a lőfegyverrel szemben, hogy csak kivételesen ritka esetekben okoz maradandó sérülést vagy halált. Így véli Tarjányi Péter biztonsági szakértő is, ugyanakkor furcsállja, hogy pont az Országgyűlési Őrség szerzett be ilyen fegyvereket. “Nem vagyok feltétlenül biztos abban, hogy a parlamentben helye van ilyen eszközöknek, ennek nem látom a magyarázatát” – fogalmazott.

A Kövér László házelnök felügyelte Országgyűlés Hivatala a nemzetközi trendekkel magyarázta a Blikknek a beszerzést. “Taser típusú elektromos sokkolók beszerzésével azt a nemzetközi téren egyre erősödő trendet követjük, amely a rendészeti felhasználású kényszerítő eszközök között előtérbe helyezi a nem halálos fegyvereket” – írták.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.