Közélet

Parfümökkel trükköztek, másfél milliárdot vágtak zsebre

Parfüm (parfüm, )
Parfüm (parfüm, )

Összesen hét ember áll bíróság elé hamarosan.

Bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, közokirat-hamisítás, magánokirat-hamisítás, illetve számvitel rendje megsértésének bűntette – mindezért felelnie kell annak a hét férfinak, akik azért állnak hamarosan bíróság elé, mert a vád szerint 2009 és 2013 között az Egyesült Államokból illegálisan behozott parfümöket adtak el és ezzel a költségvetésnek 1,5 milliárd forint kárt okoztak. Az áru papíron Szlovákiába érkezett, de valójában Magyarországra hozták azt. 

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerdai közlése szerint a bűnszervezetet egy 41 éves budapesti férfi hozta létre 2009 második felében. A tervük az volt, hogy az Egyesült Államokban – valójában nem működő szlovák, magyar és román cégek közbeiktatásával – eredeti parfümöket vesznek, azokat illegálisan Magyarországra hozzák és itt eladják, de az értékesítés után nem fizetnek áfát. A bűnszervezet működését is a 41 éves férfi irányította. Ő koordinálta a beszerzést és az eladást, amihez biztosította a pénzügyi fedezetet. Az érintett cégekben azonban nem vállalt tisztséget. A bűntársak közül az egyik férfi a parfümök raktározásával és eladásával, egy másik vádlott a termékek szállításával foglalkozott. További négy kiskőrösi társuk pedig a fiktív számlázásokban vett részt.

A bűnszervezet módszere az volt, hogy a tengerentúlon megvett parfümöket egy osztrák reptérre szállították, ahonnan szlovák cégek nevében, halasztott adófizetéssel adómentes importként szabad forgalomba helyezték azzal, hogy az áru csak Szlovákiában fog megjelenni és itt fogják utánuk az áfát bevallani és megfizetni. Valójában azonban számlázási trükkök bevetésével a parfümöket Ausztriából egy fővárosi bérelt raktárba vitték és innen értékesítették a bűnszervezet vezetője által kiválasztott vevőkörnek. Az értékesítésről számlák nem készültek.

A bűnszervezet a parfümök értékesítéséből származó több mint 6 milliárd forint bevételét eltitkolta az adóhatóság elől és 2009 szeptembere, valamint 2013 márciusa között nem vallották be a fizetendő áfát. A szervezetet vezető férfi összesen 860 ezer darab parfümöt vásárolt az Egyesült Államokban és az áfa eltitkolásával a már említett csaknem 1,5 milliárd forinttal károsította meg a magyar költségvetést.

A nyomozás alatt sikerült a bűnszervezettől kis híján 100 ezer darab, 1 milliárd forint értékű parfümöt lefoglalni, amelyek elkobzását indítványozta a főügyészség. A vádlottak közül a bűnszervezetet irányító férfi előzetes letartóztatásban van, a többiek szabadlábon várják a tárgyalást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik