Közélet

Látássérültekre vadászott a tizennégy éves budapesti rabló

rablo-fiu(960x640).jpg (rabló fiú)
rablo-fiu(960x640).jpg (rabló fiú)

A fiú kifigyelte áldozatait, majd várt: egyiküket azzal fenyegette, hogy megkéseli, ha nem ad neki pénzt, a másik férfinak a nyakláncát tépte le.

Bűncselekmény elhárítására korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás miatt emelt vádat az ügyészség egy mindössze 14 éves fiúval szemben, aki a vád szerint 2014 nyarán a főváros XIV. kerületében látássérülteket támadott meg. A legsúlyosabb büntetés, amit kaphat, öt év.

A vádirat lényege szerint a fiatal rabló 2014. augusztus 23-án, a késő délutáni órákban csapott le a Vakok Állami Intézete közelében, kifejezetten “látáskorlátozottságuk okán kiszolgáltatott helyzetű, így a bűncselekmény elhárítására korlátozottan képes személyeket” figyelt ki, hogy az értékeiket – akár erőszak útján is – megszerezze.

Erősen látássérült, fehér bottal közlekedő kiszemeltje kezéből először a szatyrát próbálta meg kitépni, majd megfenyegette, hogy társaival megkéselik, ha nem kap pénzt. Áldozata megrémült, ezért átadta a nála lévő pénzt: összesen 350 forintot. Nem sokkal ezután kifigyelt egy másik, szintén erősen látássérült, fehér bottal közlekedő férfit, aki éppen vak édesanyját kísérte a Vakok Állami Intézetébe. A vádlott mögé lépett, majd egy hirtelen mozdulattal hátulról kitépte a nyakából arany nyakláncát a rajta lévő két darab aranymedállal együtt, majd rögtön futásnak eredt. A férfi támadója után fordult, de eközben elesett, ezután pedig már nem tudta követni a fiút

Olvasói sztorik