Közélet

Több mint ötszáz egyesületet és alapítványt vert át a csaló

szerzodes(960x640)(1).jpg (szerződés, )
szerzodes(960x640)(1).jpg (szerződés, )

Egészségügyi gyógyító és megelőző, szabadidős, egyházi, érdek-képviseleti, kulturális, és más tevékenységet végző szervezetek, polgárőrségek, sportegyesületek, mentőszolgálatok és önkormányzatok "estek áldozatul".
.

Fiktív pályázati felhívás áldozata lett több száz hazai egyesület és alapítvány. A 34 éves pécsi csaló 2013. áprilisában Nagykanizsán megalapította a Független Emberi Lehetőség Kft.-t, melynek ő lett az egyedüli tagja, illetve ügyvezetője. A céget a Zalaegerszegi Törvényszék Cégbírósága be is jegyezte. Azt tervezte, hogy az interneten valótlan pályázati felhívást tesz közzé, hogy így jusson pénzhez.

A nonprofit kft.-ként megjelölt cég nevében két honlapon tette közzé kitalált felhívását, a pályázati keretösszeget 120 millió forintban jelölte meg, mondván, az összeget a vállalkozói szférában működő támogatók és nemzetközi partnerszervezetek biztosítják. A felhívásban azt állt, a pályázat a Magyarországon működő szervezetek működésének finanszírozását szolgálja, legfeljebb 750 ezer forint vissza nem térítendő támogatás nyújtásával. A pályázat benyújtásának feltétele 4500 forint átutalása volt.

A felhívás nyomán – 2013. május közepétől június végéig – összesen 504 egyesület és alapítvány nyújtott be pályázatot, illetve utalta át a szükséges összeget. Az átvertek egészségügyi gyógyító és megelőző, szabadidős, egyházi, érdek-képviseleti, kulturális és más tevékenységet végző szervezetek, polgárőrségek, sportegyesületek, mentőszolgálatok és önkormányzatok voltak. A átutalásokból a cég bankszámláján összesen 2 millió 268 ezer forint gyűlt össze. A nyomozók több mint 1 millió 879 ezer forintot lefoglaltak, így az okozott kár részben megtérült.

Az ügyészség a férfi ellen 504 rendbeli csalás vétsége miatt emelt vádat – közölte kedden a Zala Megyei Főügyészség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik