Közélet

Ellentmondásokba keveredett a bort mérgező gazda

Megelégelte a lopásokat és fagyállót töltött a boroshordókba a vácszentlászlói férfi. A tolvaj belehalt. Feszült hangulatban telt a tárgyalás.

Rendkívül feszült volt a csütörtöki tárgyalás annak a vácszentlászlói gazdának a büntetőperében, aki a lopásokat megelégelve fagyállót öntött a borába, az egyik tolvaj pedig belehalt a mérgezésbe. Az Index beszámolója szerint a férfi – akit akár emberölésért is elítélhetnek – ellentmondásokba keveredett.

A harmincas évei végén járó férfi szabadlábon védekezik. Még másfél éve, 2013. októberében tett fagyállót a meggyborába, amit a tolvajok rendszeresen dézsmáltak. Egy helyi férfi, Sz. Sándor nagyobb mennyiséget ivott a lopott borból, majd valamilyen drogot fogyasztott. Családja azt hitte, csak részeg, ezért nem foglalkoztak vele, később tűnt fel, hogy nagyobb baj van vele. Végül a kórházban halt meg heveny veseelégtelenségben.

A mérgezett borból mások is ittak, de megúszták enyhe lefolyású mérgezéssel. A vádirat szerint Sz. Sándor életét is meg lehetett volna menteni, ha időben orvosi ellátáshoz jut. Az ügyészség a gazda javára írta, hogy nem tudhatta előre, hogy a tolvaj csak későn fog kórházba kerülni.

A vádlottról kiderült, hogy diplomás kertészmérnök, büntetlen előéletű, felesége, két gyermeke van. Azt mondta: a tehetetlensége miatt sodródott az egész dologba, folyamatosan fosztogatták, a rendőrség nem segített neki, ezért végső elkeseredésében maga vette kezébe a dolgokat, de nem akart nagy bajt okozni.

A gazda elmondta: akkor lett nagyon ideges, amikor ellopták a két gyereke horgászbotjait, amikkel első halukat fogták. A tárgyaláson a horgászbotok értékéről elmondta, hogy anyagi értékük nem túl nagy, talán kétezer forint. Ezzel ellentmondásba keverte magát, a rendőrségen tett korábbi vallomásán ugyanis még azt állította, hogy 25 és 17 ezer forint kár érte az ellopott botok miatt. Más kérdésekre is ellentmondásos válaszokat adott.

A gazda védekezésének fontos eleme volt, hogy hiába kérte a rendőrség segítségét, de végül kiderült, hogy egyáltalán nem tett meg mindent azért, hogy törvényes megoldást találjon a problémájára, nem tett feljelentést. Az is kiderült, hogy az említett lopások nem egyszerre történtek, hanem hat év leforgása alatt. A borlopásnál alkalmi munkásaira gyanakodott, mert szerinte csak azok tudtak a bor lelőhelyéről, akik voltak bent a kertjében.

A vádlott szerint – bár vannak „tyúklopások”, kisebb betörések” – Vácszentlászló összességében nyugodt falu. Tettét azzal próbálta magyarázni, hogy alig aludt, éjjelente vascsövet markolva őrködött, fáradt és elkeseredett volt, amikor az eset történt. „Vannak határok, amiket még elkeseredésében sem léphet át az ember” – mondta a bíró.

Első rendőrségi kihallgatásán a férfi még tagadta, hogy fagyállót tett volna a borba, a második kihallgatás végén tett beismerő vallomást. A nyomozás alatt szerettek volna poligráfos vizsgálatot is végezni, de ezt nem vállalta.

Az ügy tanúk meghallgatásával folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik