Közélet

Lebukott a zalai zugügyvéd

szerződés (szerződés, )
szerződés (szerződés, )

Iratokat vett át, jogi tanácsadást nyújtott, okiratokat-keresetlevelet, beadványokat, adásvételi, bérleti, engedményezési és más szerződéseket szerkesztett - egyebek mellett.

A jelenleg is jogerős szabadságvesztését töltő 60 éves férfi 2006. júniusáig ügyvédként praktizált, ám akkor a Zala Megyei Területi Ügyvédi kamara törölte az ügyvédi névjegyzékből. De azután sem hagyta abba a praktizálást, miután tagsága megszűnt, egyes ügyfeleivel pénzért fiktív munkaszerződést kötött és jogtanácsosként, illetve alkalmazottként dolgozott.

A Zala Megyei Bíróság 2009-ben a jogtanácsosi névjegyzékből is törölte, majd zugírászat bűntette és más bűncselekmények miatt pénzbüntetésre ítélte. Ezután módszert váltott, és az édesanyja, majd egy másik személy névleges képviselete alatt álló kft. nevében, önmagát meghatalmazott alkalmazottként feltüntetve az ügyfelekkel ügyvédi tevékenységre szóló megbízási szerződéseket kötött. Iratokat vett át, jogi tanácsadást nyújtott, okiratokat-keresetlevelet, beadványokat, adásvételi, bérleti, engedményezési és más szerződéseket szerkesztett. Az ügyek intézése közben “az ügyvédi tevékenységhez hasonló ügyviteli-technikai szabályok szerint” járt el, az ügyeket évenként 1-től sorszámozott dossziékba rendezte, azokról éves kimutatást készített, esetenként az ügyfelek okmányait fénymásolta. Azokban az ügyekben, amelyekben az ügyvédi közreműködés az ügyek természete miatt elkerülhetetlen volt, gondoskodott az általa szerkesztett iratok ügyvédi ellenjegyzéséről.

A vádiratban tizenkét eset szerepel, amelyeket 2010 és 2013 között követett el. Ezek alapján a Zalaegerszegi Nyomozó Ügyészség zugírászat vétsége miatt emelt vádat, és fogházbüntetés kiszabására és egyetemi jogi végzettséghez kötött tevékenységtől való eltiltásra tett indítványt, de korábbi két, végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetésének utólagos végrehajtását is javasolta – közölte a Zala Megyei Főügyészség csütörtökön.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik