Közélet

Elkezdődtek a húsvéti ellenőrzések az utakon

közúti ellenőrzés (közúti ellenőrzés)
közúti ellenőrzés (közúti ellenőrzés)

Tavaly 26 ezer ellenőrzés során 600 sofőr bizonyult ittasnak.

Józan húsvét elnevezéssel országos akciót tart a rendőrség csütörtöktől hétfőig, elsősorban az ittas és bódult járművezetők kiszűrése érdekében – jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályának vezetője sajtótájékoztatón Budapesten. Óberling József közölte: az ellenőrzések szükségességét mutatja, hogy az elmúlt évben elvégzett 26 ezer ellenőrzés során 600 járművezető bizonyult ittasnak, ami 2,2 százalékos arányt jelent, ugyanakkor a balesetek 10 százalékánál játszott közre az alkoholfogyasztás.

Az ideihez hasonló méretű ellenőrzés először tavaly volt, miután 2013-ban a húsvéti ünnepek alatt kilenc ember halt meg a magyar utakon. Most is mintegy ötezer rendőr vesz részt az akcióban, az ellenőrzésben közreműködnek az Országos Polgárőr Szövetség és a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) munkatársai is – mondta.

Érsek István, az NKH elnökhelyettese ismertette, hogy munkatársaik ellenőrzik az autók, rajtuk például az abroncsok és az ablaktörlő lapátok állapotát, és felhívják a járművezetők figyelmét a hiányosságokra – írja az MTI.

Nyílt napok alkalmával ugyanakkor lehetőséget adnak az autósoknak, motorosoknak a Tavaszi átállás elnevezésű akció keretében a járművek ingyenes műszaki ellenőrzésére a hatósági vizsgaállomásokon. Aki élni szeretne a lehetőséggel, az a hatóság honlapján, az nkh.gov.hu webcímen is tájékozódhat a részletekről – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik