Közélet

Újabb mérgezett sastetemekre bukkantak több megyében

parlagi-sas(960x640).jpg (parlagi sas, )
parlagi-sas(960x640).jpg (parlagi sas, )

A négy réti és a két parlagi sas mellett több mint fél tucat védett egerészölyv és három holló - mérgezett vagy mérgezésgyanús - maradványai kerültek elő.

Újabb hat fokozottan védett sas mérgezett tetemére bukkant az elmúlt két hétben Falco, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) keresőkutyája – olvasható a szervezet MTI-hez eljutatott szerdai közleményében. A németjuhász és vezetője, Deák Gábor az elmúlt hetekben számos bejelentett mérgezéses helyszínt derített fel Fejér, Békés, Bács-Kiskun, Csongrád és Pest megyében. Emellett igyekeztek felkeresni azokat a “forrópontokat” is, ahol az elmúlt évtizedben kiemelkedően sok madármérgezéses eset történt, illetve egy rendőrségi házkutatásban is részt vettek bűnjeleket keresve.

A páros az öt érintett megyében összesen négy fokozottan védett rétisas, – két öreg és két fiatal – két parlagi sas, valamint több mint fél tucat védett egerészölyv és három holló mérgezett vagy mérgezésgyanús tetemére bukkant. A megmérgezett, de nem védett állatok sorát szajkók, borzok és rókák gyarapították, emellett sok mérgezett csalit is felderítettek.
Az okozott közvetlen természetvédelmi kár mértéke meghaladja a 6 millió forintot. Mivel jelenleg is tart a sasok költési időszaka, az idősebb madarak elhullása a fiókák túlélési esélyeit is megnehezítheti, ezért a közvetett károkozás ennél is jelentősebb lehet – olvasható a közleményben.

A madarak ellen elkövetett bűncselekmények száma Magyarországon a régió többi országához képest is magasnak számít. Az MME a helyzet javítása érdekében indította el 2012-ben a Sasbarát Magyarországért programot, amelynek egyik fő célkitűzése a mérgezéses esetek visszaszorítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik