Közélet

Belső sávban repesztett a rendőrautó az M3-ason – vizsgálat indult

rendorauto-az-M3-ason(960x640).jpg (rendőrautó az M3-ason)
rendorauto-az-M3-ason(960x640).jpg (rendőrautó az M3-ason)

Nem volt hajlandó a szélső sávba lemenni, hiába volt az szabad. Az sem zavarta, hogy lassan több tíz autó követte" - mondta az egyik szemtanú.

Vizsgálatot rendelt el a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője az M3-ason ok nélkül és huzamosan a belső sávban haladó rendőrautó ügyében. A vizsgálat eredménye alapján döntenek majd a szükséges és indokolt felelősségre vonásról és annak mértékéről – írja az Index.

“Múlt hét csütörtökén Miskolcra utaztam az M3-ason és Gyöngyös után elénk állt egy rendőrségi autó a belső forgalmi sávban. Nem volt hajlandó a szélső sávba lemenni, hiába volt az szabad. Az sem zavarta, hogy lassan több tíz autó követte” – tájékoztatta a lapot olvasója, aki szemtanúja volt a manővernek.  Szerinte felháborító, hogy a rendőrnek szabad szabálytalanul tartósan a belső sávban haladni. Jobbról viszont nem szabad előzni, így az egész autópálya forgalmát feltartotta, tette hozzá.

Pausz Ferenc közlekedési szakértő – aki nyugdíjba vonulása előtt sokáig vezette az ORFK közlekedésrendészeti osztályát – a felvétel alapján leszögezte: egyértelmű, hogy a rendőr szabálytalan volt. Az előzés tekintetében nem volt ilyen határozott. Véleménye szerint a hatályos KRESZ szövege nem ad pontos útmutatást, hogy ilyen esetben az elhaladás párhuzamos közlekedésnek vagy jobbról előzésnek számít-e. Pausz úgy gondolja, logikailag a párhuzamos közlekedés elve akkor érvényes, ha két egybefüggő kocsisor halad a külső és a belső sávban, mert így konfliktusokat eredményezne, ha valaki a külső sávban mindenáron be akarná tartani, hogy nem megy el az esetleg éppen lelassuló belső sáv mellett. A videón azonban az látszik, nemhogy egybefüggő kocsisor nincs, de teljesen üres a külső és a belső sáv a rendőrkocsi előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik