Közélet

Videó: Éjjel vitték el a rendőrök a Quaestor-vezért

Tarsolyt elviszik (tarsoly csaba)
Tarsolyt elviszik (tarsoly csaba)

Miután házkutatást tartottak Tarsoly Csaba budai villájában, a Quaestor-vezért civil ruhás rendőrök vitték el otthonról - ügyvédje szerint kihallgatásra. A nyomozók egy dobozban iratokat, aktákat is magukkal vittek a házból.

A Hír24 riporterének sikerült rögzítenie, ahogy a rendőrök éjszaka elviszik budai házából a Quaestor brókerház vezérét, Tarsoly Csabát.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást. A nyomozás érdekeire tekintettel a folyamatban lévő eljárásról bővebb tájékoztatást nem áll módjukban adni.

Emlékeztetőül:

Kedden már kormányzati forrásból úgy értesültünk, hogy a Quaestor vezetője negyvennyolc órán belül előzetes letartóztatásba kerül.

Az ügy március 9-én indult, amikor Tarsoly Csaba elnök-vezérigazgató tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) illetékes vezetőjét arról, hogy a rendkívüli mértékben megnövekedett kötvényeladási igények miatt a kötvényeket kibocsátó Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett.

A cég indoklása szerint “a Buda-Cash botrány olyan pánikot okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac normális működését. (…) A kialakult pánik során ügyfeleink olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a Quaestor Csoport likvid pénzügyi eszközeit”.

A Magyar Nemzeti Bank másnap felügyeleti biztost rendelt ki a Quaestor Értékpapír Zrt.-hez, amelynek tevékenységét felfüggesztette. A jegybank honlapján közöltek szerint a felügyeleti biztos átvette a vállalkozás vezetésétől annak jogköreit.

Március 11-én a rendőrség házkutatásokat tartott, többek között a Quaestor cégcsoport Váci úti székházában.

Orgován Béla is előkerült

A hvg.hu március 23-án arról számolt be, hogy cégbírósági adatok szerint távozott Tarsoly Csaba, felesége és apja is a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. éléről. A cég március 16-án tartott közgyűlési jegyzőkönyve szerint megszűnik az igazgatóság, és Tarsolyék helyett a cég vezérigazgatója a tápiósági lakcímű Orgován Béla lesz.

A portál beszámolt arról is, hogy Orgován Béla nevén két frissen alapított céget találni az Opten cégadatbázisában, mindkettőnek ő az egyetlen tulajdonosa és ügyvezetője. Mindkét cég idén január 27-én alakult, és idén februárban jegyezte be a cégbíróság, mindkettőt 3 millió forint jegyzett tőkével. A cégek: ONSZID-MA Kft. (saját tulajdonú ingatlan adásvétele) valamint a KONIMONIKA Irányítástechnika Kft. (ipari gép, berendezés üzembe helyezése).

A tápiósági férfiről a helyiek azt mondják, élete nagy részében munkanélküli volt, középfokú végzettsége nincs, és részt vett a közmunkaprogramban.

A Quaestor Csoport fő tulajdonosa az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta, hibát követett el, amikor a reorganizációs tanácsadó javaslatát elfogadta az átmenetre szóló új tisztségviselő elfogadásakor.

Tarsoly Csaba úgy döntött, hogy vezető tisztségeit visszaveszi annak érdekében, hogy ne merülhessen fel a gyanú bármilyen kár okozására. A cégvezető ennek érdekében intézkedett a szükséges közgyűlések és taggyűlések összehívásáról. Szerdán valamennyi szükséges közgyűlést és taggyűlést megtartanak, a változást a Cégbíróságra csütörtökön lehet benyújtani – jegyezte meg.

Orbán fejét követelik

A bűnügyi szál mellet azonban az ügynek politikai visszhangja is lettek, amikor kiderült, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium nem sokkal az ügy kirobbanása előtt vette ki a pénzét a Quaestorból, tehát megelőzte azokat a magánbefektetőket, akik a megtakarításaikat bukhatták el.

Később maga Orbán Viktor jelentette be, hogy a Buda-Cash bedőlése után az ő kérésére vették ki a minisztériumok a brókercégeknél tartott vagyonukat. Az Index szerint azonban a Fidesz-frakcióban már a jóval az öncsőd bejelentése előtt tudtak a Quaestor nehézségeiről, így bennfentes információk alapján is dönthettek.

Az ellenzéki pártok csütörtöki egyeztetésén az LMP, az MSZP, a PM, az Együtt és a Liberálisok vezető tisztviselői szerint Orbán Viktornak le kell mondani, és tüntetést szerveznek. Erre az egyeztetésre a Jobbik nem kapott meghívást, de ők a baloldalt is elszámoltatnák, mert szerintük ők is sárosak a brókerbotrányban.

 

Olvasói sztorik