Közélet

Magyarországon fogták el a nemzetközi bűnszervezet fejét

embercsempész banda (embercsempész)
embercsempész banda (embercsempész)

Több ország rendőrei vettek részt az ackióban, amely Európa-szerte, egy időben zajlott.

Magyar rendőrök fogták el egy nemzetközi bűnszervezet egyik vezetőjét – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szerdán.Az embercsempészetre szakosodott hálózat tagjai közül Európa-szerte 46-ot fogtak el egyetlen nap alatt, kedden.

A banda tagjai a gyanú szerint Koszovótól Franciaországig szervezték és irányították illegális migránsok nyugat-európai országokba való utaztatását. Az elfogássorozatban a magyar, osztrák, szlovák, cseh, francia valamint a koszovói rendőri szervek- az EUROPOL koordináló tevékenysége mellett – vettek részt. Az elfogott 46 személy két bűnszervezetbe tömörült: egy franciaországi és egy csehországi sejt tagjai voltak.

Magyarországon négy embert kaptak el, mások mellett egy 54 éves koszovói-bosnyák férfit, aki a beszerzett adatok alapján a nemzetközi bűnszervezet egyik vezetője volt. Ausztria adott ki ellene európai elfogatóparancsot.  Jelenleg kiadatási őrizetben van.

Elfogáskor a férfival volt egy másik koszovói állampolgár, aki nem rendelkezett a magyarországi tartózkodáshoz szükséges okmányokkal, ezért őt is előállították. A bűnszervezet koszovói tagjai a szerb-magyar határ magyar oldaláig szállították az általuk beszervezett migránsokat, ahonnan Magyarországon keresztül csempészték őket Nyugat-Európa irányába.

A beszerzett adatok alapján a menekültek fejenként 1500-200 eurót fizettek azért, hogy  Franciaországig vagy Svájcig eljussanak.  Valószínűleg ehhez a bűnszervezethez kapcsolódóan látta el tevékenységét az a két, szintén koszovói származású elkövető, akiket embercsempészés bűntett elkövetése miatt kerestek a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai. Egyiküket Szegeden, társát pedig Nyíradonyban fogták el.

A gyanú szerint előbbi gyanúsított az elmúlt évben több alkalommal megszervezte és végrehajtotta Magyarország, illetve az Európai Unió területén illegálisan tartózkodó főleg koszovói albán származású személyek nyugat-európai országok – leginkább Csehország – irányába történő csempészését. Társa az ő megbízásából autójával segítséget nyújtott illegális migránsoknak a szerb-magyar határtérségből a jogszabályi rendelkezést megszegve Ausztriába jutni.

A két férfival szemben a további eljárást – szabadlábon hagyásuk mellett – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja le.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik