Közélet

Ajándékot akart venni, ezért ölt a fiú Gyarmaton

gyarmati gyilkosság (Array)
gyarmati gyilkosság (Array)

Azt mondta, megijedt az idős ember számonkérésétől, ezért támadt rá a fejszével.

Több mint 1500 ember kikérdezésével szűkítették 40-50 fősre a gyanúsítottak körét a Győr-Moson-Sopron megyei rendőrök, hogy megtalálják egy 81 éves gyarmati férfi gyilkosát. Kiderült, a támadó egy mindössze 18 – a támadás idején még 17 – éves fiú.

A Zsaru magazin azt írja, szokványosan indult a nap tavaly december 22-én a gyarmati házban: a családfő kinyitotta a ház ajtaját és a kertkaput, megetette a tyúkokat, majd lement a pincébe, hogy begyújtson a kazánba. 21 éves fia és 61 éves felesége fent készülődtek. Egyszer csak betoppant egy álarcos támadó, pisztolyt fogott rájuk, pénzt és ékszert követelt. Hiába mondták, nincs, nem tágított. Egy óvatlan pillanatban sikerült beugraniuk előle az egyik szobába, magukra zárták az ajtót. Hallották, hogy kitépi a telefon zsinórját a falból, majd csend lett. Vártak néhány percet, mire ki mertek jönni. A fiú a mobiljáról hívta a rendőrséget.

“A járőrök megkérdezték, van-e még valaki a házban, mire az asszony mondta, férje valószínűleg a pincében van a kazánnál. Lenn borzasztó látvány tárult a zsaruk elé. A 81 éves férfi eszméletlenül, feje körül vértócsában feküdt a földön. Azonnal hívták a mentőket, akik életveszélyes állapotban vitték kórházba az idős férfit” – mondta a lapnak Károlyi Zoltán alezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője. A rendőrök az egész falut lezárták, minden kivezető útnál ellenőrizték az áthaladó járműveket, embereket. Közben a helyszínelők a pincében találtak egy baltát, a hátsó udvaron pedig egy véres fejszenyelet, amelyen még rajta volt a bolti címke. Ebből kiderítettük, hogy a faluban vásárolták.

Fotó: Sebestyén Jenő/Zsaru

Az áldozat felesége elmondta: előző nap hajnalban arra ébredt, hogy nagyon melege van. Lement a pincébe megnézni a kazánt, és egy maszkos férfit talált ott. Egy széken ücsörögve bóbiskolt. Rákiáltott: „Ki vagy?”, majd amikor a férfi felébredt, bemenekült előle a spájzba, onnan üvöltötte, menjen onnan. Az álarcos eliszkolt, kezében a család elemlámpájával. “Sejtettük, ugyanaz az ember járt kétszer a családnál” – mondta a bűnügyi osztály vezetője.

A rendőröknek a falubeliek elmondták, hogy 21-én a játszótéren találtak egy fekete maszkot. A rendőrök lefoglalták, DNS-szakértői vizsgálatra küldték. A fiút március 6-án fogták el. A támadás idején még 17 éves kamasz kezdetben tagadott, majd a bizonyítékok hatására részletes beismerő vallomást tett.

“Elmondta, barátnőjének és családjának karácsonyi ajándékot akart venni, de nem volt pénze. Elhatározta, szerez. Erre a gyarmati házat szemelte ki. December 20-án este maszkot vett fel, kivágta a pinceablak szúnyoghálóját, benyomta az ablakot, és bemászott. Nem talált lenn semmi értékeset. Elfáradt és fázott, ezért begyújtott, majd elaludt. Hajnalban a ház asszonyának kiáltására riadt fel, elmenekült. Másnap hajnalban visszatért Gyarmatra. Elhatározta, ezúttal mindenképpen pénzt szerez, ezért magához vette gáz-riasztó fegyverét. Észrevétlenül beosont a rokona házába, és ellopott egy fejszenyelet, elmondása szerint a házat őrző kutya ellen akarta használni. Reggel, miután az idős férfi kinyitotta a kaput és a bejárati ajtót is, beosont a házba, pisztolyt szegezve pénzt követelt az asszonytól és fiától. Miután azok bezárkóztak a szobába, lement a pincébe, hátha mégis talál ott valami értékeset. Nem számított rá, hogy az idős férfi ott lesz. Állítása szerint, amikor a házigazda megfogta a kezét és számon kérte, mit keres ott, megijedt, ezért sújtott le a fejére többször a fejszenyéllel. Ezután rokonához ment, aki mit sem sejtett a történtekről. Ruháját, az előző nap elvitt elemlámpát és pisztolyát észrevétlenül a ház udvari derítőjébe dobta. Ezeket a helyszíni kihallgatása során megtaláltuk” –  ismertette Károlyi alezredes. 

A fiút nyereségvágyból elkövetett emberöléssel, rablás kísérletével és betöréses lopással gyanústják.

Fotó: police.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik