Közélet

Három évet kapott az ismerősét véletlenül megölő szegedi férfi

erőszak (erőszak, )
erőszak (erőszak, )

A férfi hazament, ekkor még nem panaszkodott fájdalomra. Másnap azonban már nem tudott felkelni.

Jogerősen három év fogházbüntetéssel sújtotta csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla azt a férfit, aki bántalmazta egy ismerősét, aki egy héttel a támadás után belehalt sérüléseibe.  A táblabíróság gondatlanságból elkövetett emberölés vétségében mondta ki bűnösnek a jelenleg 44 éves vádlottat.

Az édesanyjával élő későbbi áldozat napjai nagy részét Szeged egyik lakótelepén töltötte, ivott és a hajléktalanokkal beszélgetett, valamint a közelben lévő népkonyhára járt ebédelni. Az ételosztáson ismerkedett meg a korábban már többször büntetett vádlottal. 2013. június 15-én délután a két férfi találkozott, eleinte beszélgettek, majd összevesztek. A vádlott az erősen ittas sértettet ismerősét kezdte, majd meglökte, mire a férfi elesett. Amikor felkelt, a vádlott ököllel arcon ütötte, ekkor már a betonjárdára zuhant.

A támadó a földön fekvő férfit magára hagyta, végül két járókelő segítette föl. Fejsérülése ellenére nem panaszkodott fájdalomra, és hazament. Otthonában lefeküdt, de másnap már nem tudott felkelni, ezért a mentők kórházba szállították. A szakszerű orvosi ellátás ellenére azonban június 22-én meghalt. Halálát az elesés következtében kialakult koponyasérülések okozták.

A táblabíróság döntésével megváltoztatta az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék halált okozó testi sértés miatt hat év fegyházbüntetést kiszabó ítéletét. A tanácsvezető bíró az indoklás során kifejtette: nem lehetett kétséget kizáróan megállapítani, hogy az áldozat halálához vezető sérülések az ellökést vagy az ütést követően alakultak ki. A vádlottnak azonban számolnia kellett azzal, hogy a láthatóan ittas férfi eleshet, és emiatt akár halálhoz vezető sérüléseket szenvedhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik