család, erőszak, bántalmazás (család, erőszak, bántalmazás)
Közélet

Anyja sanyargatta, nevelőapja molesztálta a görbeházi kisfiút

A gyerek alultáplált volt, elhanyagolt, a részeges asszony nem törődött vele. Nagyon félt a férfitól, aki - a szexuális erőszakon túl - nem egyszer bántalmazta

12. életévét be nem töltött, hozzátartozója sérelmére erőszakkal, folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak – ebben talált bűnösnek a Debreceni Törvényszék egy férfit, aki több alkalommal is molesztálta mindössze 9 éves nevelt fiát 2012 nyarán, Görbeházán. Tettéért hét és fél év fegyházat kapott első fokon. Párját – a gyermek anyját – kiskorú veszélyeztetése miatt két és fél év börtönnel sújtották.

Elhanyagolta, kizárta, nem ment érte

A vádlottak 2012 júliusától éltek együtt Görbeházán, velük lakott az asszony akkor 9 éves kisfia is. Ő volt a nő tizedik gyermeke, súlyos alkoholproblémái miatt azonban az első házasságából született 6 gyermeke átmeneti nevelésbe, második kapcsolatából született három gyermeke pedig az apához került.

A kisfiú 2010 őszén kezdte az első osztályt, kezdettől fogva beilleszkedési, tanulási, magatartásbeli problémákkal küzdött. A gyermekjóléti szolgálat 2010 augusztusától alapellátásban gondozta, 2010 őszén pedig elrendelte a védelembe vételét. A családgondozót azonban az anya nem engedte be a házba. A gyermekkel folyamatosan elhanyagoltan, ápolatlanul járt iskolába, sovány, alultáplált volt. Anyja többször ittasan ment érte, máskor ottfelejtette és a tanítóknak kellett hazavinniük. Nem törődött vele, nem segített a tanulásban és rendszeresen enni sem adott a kisfiúnak. A nő gyakran váltogatta partnereit, ilyenkor a gyermeket kizárták a házból és késő este az utcán lődörgött egyedül.

Fenyegette, karóval bántalmazta

Az asszony 2012 nyarán költözött össze azzal a férfival, aki a nyári szünetben molesztálta gyermekét, amikor kettesben maradt vele. Megfenyegette, hogy ne merjen beszélni senkinek. A kisfiú rettegett a férfitól, mert többször bántalmazta – egyebek mellett egy karóval. Így nem szólt senkinek a történtekről. Az önkormányzat októberben kiemelte a gyermeket a családból és nevelőszülőknél helyezte el. Náluk derült fény a szexuális erőszakra, majd a gyermek egy pszichológusnak is beszélt az átélt borzalmakról. A gyámhivatal ezután feljelentést tett.

„Könnyű préda lehetett számára”

Mocsáry Eszter tanácsvezető bíró indoklásában elmondta: a gyermek az igazságügyi pszichológus szakértőnek is részletesen elmondta, mit mindent tett vele nevelőapja a szexuális erőszak alatt. A gyermeknek a rossz élmények maradandó lelki sérüléseket okoztak. A nevelőapa, mint közvetlen hozzátartozó élt vissza helyzetével, a gyermek függőségével és kiszolgáltatottságával, a 9 éves kisfiú pedig „könnyű préda lehetett számára”, akinél kisebb fenyegetés is elég volt arra, hogy megtörje az ellenállását. Az anya pedig nem biztosította a gyermek számára a testi, lelki, erkölcsi, értelmi fejlődéséhez szükséges körülményeket: a kisfiú külsérelmi nyomokkal, súlyosan alultáplált állapotban került a nevelőszülőkhöz, 9 évesen még nem tudott olvasni, a betűket sem volt képes felismerni teljesen. A Debreceni Törvényszék ítéletében az anyától megvonta a szülői felügyeleti jogot is, de nem csak az érintett kisfiú, hanem másik három 18 év alatti gyermeke esetében is, akik már régóta vér szerinti édesapjukkal élnek. Az, hogy a gyermeknek maradandó lelki károsodást okoztak, mindkét vádlott esetében súlyosító körülményként vette figyelembe a bíróság.

Nem érzik magukat bűnösnek

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosítást kért, az elsőrendű vádlott és védője elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért, a másodrendű vádlott enyhítésért fellebbezett. A férfi. előzetes letartóztatásának fenntartásáról szóló végzést ugyanakkor mindenki tudomásul vette.

Ellentmondásos hírek érkeznek Kínából a vakcinák hatásosságát illetően, de még 50 százalék is megvéd a súlyos betegségtől. Társadalmi szinten viszont most üt vissza az eddigi titkolózás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.