Közélet

Agárdi csecsemőhalál: a természetgyógyász is hárítja a felelősséget

Az összes hozzátartozóhoz hasonlóan a háziorvos és a természetgyógyász is tagadja a bűnösségét abban a perben, amely során egy másfél éves agárdi kisfiú a kórházi kezelés hiánya miatt éhen halt – írja a Velvet.

A háziorvos és a természetgyógyász meghallgatásával folytatódik a bűnper, de ahogy korábban a szülők és a nagyszülők sem, úgy a természetgyógyász sem akart vallomást tenni, és bűnösségét sem ismerte el, ezért a bírónő korábbi vallomásait olvasta fel – derül ki a Velvet cikkéből.

Nem érzi magát felelősnek a természetgyógyász – ez áll a bírónő által felolvasott vallomásában. Mint kiderült, állítása szerint ő úgy tudta, hogy a gyerek rendszeres orvosi felügyelet alatt áll, és ő csak a tüneti kezelésben próbál segíteni.

Életmódtanácsokkal próbált segíteni

“Nagyon meglepődtem, hogy a Benjámin 10 hónaposan milyen sovány, az arcán már nem voltak párnácskák. A család a gyerek körül forgott, az édesanyja és a nagymama folyton vele volt. Az édesapa úgy tudom, munkanélküli, így ő is nagyon sokat volt otthon. Engem a nagypapa E. Tibor keresett fel, és tőle úgy tudtam, hogy a gyermek folyamatos orvosi kontroll alatt van, én homeopátiás szerekkel és életmódtanácsokkal próbáltam segíteni a kisfiú tüneteinek enyhítésében” – olvasta fel a természetgyógyász korábban tanúként tett vallomását.

Mint azt a múlt héten megírtuk, a Székesfehérvári Törvényszéken megkezdődött az éhen halt agárdi kisfiú családjának büntetőpere, és az összes hozzátartozó tagadta a bűnösségét.

A nő azt vallotta, hat gyermeket szeretett volna. Kisfiát agárdi otthonukban szülte meg, csak a bába volt jelen. Az anya a budapesti háziorvost és a természetgyógyászt tette felelőssé kisfia kóros soványsága miatt, magát ártatlannak vallotta. Az apa szerint gyermeke a szokásosnál is vidámabban ébredt a halála napján, állapota néhány óra alatt fordult rosszabbra.

Az első tárgyalási napon egyébként kiderült, „energetikai vizsgálattal” és homeopátiás szerekkel próbálták kezelni a kisfiút.

Fegyház lehet a vége

A másfél éves kisfiú 2013 áprilisában halt meg, életéért hosszasan küzdöttek a mentők egy agárdi családi házban. A szülők vállalkozóként dolgoztak, jó anyagi körülmények között éltek, a gyermek a halálakor pedig mindössze négy és fél kilogramm volt. A kicsi az utolsó hónapjaiban alig kapott enni és inni, a krónikus alultápláltságba halt bele. Védőnőt nem engedtek be a házba, a szociális ellátást pedig visszautasították. Különböző történetek láttak napvilágot, például, hogy a szülők úgy vélték, elegendő, ha gyermekük fénnyel táplálkozik, majd szó esett arról a bizonyos gyógyítóról is, aki kézrátétellel és különféle csodacseppekkel kezelte a csontsovány kisfiút. A szülők hónapokig rács mögött voltak, majd a bíróság úgy döntött, elegendő, ha házi őrizetbe kerülnek. A történtek után a megyei tiszti főorvos is vizsgálatot indított. Tavaly augusztusban Szabó Máté ombudsman közleményben foglalt állást. Azt mondta akkor, hogy szerinte a gyermekorvos nem tett eleget kötelezettségeinek.

Az ügyészség tavaly decemberben emelt vádat hat ember – a gyermek szülei, a velük élő nagyszülők, a kisfiút kezelő természetgyógyász, a gyermekorvos – ellen a bizonyítékok alapján. Utóbbival szemben felfüggesztett börtönbüntetést és foglalkozástól eltiltást javasoltak foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés miatt. A többieknek különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés miatt kell felelniük. Ők fegyházba kerülhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik