Közélet

Zuglói kettős gyilkosság – “Szörnyű belegondolni, hogy végig itt volt a közelünkben”

arnyek(960x640).jpg (árnyék, )
arnyek(960x640).jpg (árnyék, )

Az idős házaspárt 20 éve ölték meg, ám gyilkosukat csak nemrégiben sikerült minden kétséget kizáróan azonosítani. 

Megszólalt a kegyetlen zuglói kettős gyilkosság áldozatainak unokája, miután hosszú idő után, a tárgyaláson találkozott nagyszülei támadójával. Mint ismert, a rendőrség tavaly májusban közölte: elfogtak egy 38 éves  férfit az 1995-ben történt bűncselekmény kapcsán.

A Bors azt írja, az akkor mindössze 20 éves lány volt az, aki rátalált a holttestekre, és azóta sem tette túl magát a megrázkódtatáson. Elmondta, azért ment aznap nagyszüleihez az apjával, hogy megmutassák a ballagási képeit. Már a kapun sem jutottak be, mert bele volt törve a kulcs a zárba. A fiatal bemászott a kerítésen, benyitott a bejárati ajtón, és látta, hogy nagyapja ott fekszik a földön. Minden szét volt dobálva a házban, pedig pedig a nagyszülei elmondása szerint rendmániások voltak. “Fel sem fogtam, hogy mi történt, a mamát észre sem vettem, aki távolabb feküdt a szobában. A sérüléseiket sem vettem észre, vagy csak törölte az agyam. Valahogy azt hittem, hogy majd a mama jön és segít a papán, aki biztos csak rosszul lett. Visszacsuktam az ajtót, kimentem apuhoz, és elkezdtem sírni” – idézte fel az akkor történteket.

Elmondása szerint nem ismerték a tettest, utólag tudták meg, hogy  rokonaik étellel kínálták, cserébe állítólag segített nekik. Bérbe akarta venni az egyik szobájukat, ezt többször is el­mond­ta nekik, de a nagyszülei ebbe nem egyeztek bele. A nő szerint a későbbi gyanúsított első perctől a rendőrség látókörében volt,  de csak az akkori DNS-technológia nem tette lehetővé, hogy minden kétséget kizáróan rábizonyítsák. Éppen fél évvel a bűncselekmény elévülése előtt kapták el.

Úgy tudja, a gyilkos úgy élt, mintha semmi nem történt volna. Hazament Ro­má­niá­ba, aztán visszaköltözött. Rá­adá­sul nem is messze a nagyszülei házától, a szomszédos kerületbe. Megnősült, és gyere­ke született. Szörnyű belegondolni, hogy végig itt volt a közelünkben” – fűzte hozzá.

Elmondása szerint a tárgyaláson nagyon feszült volt. “Amikor először a szemébe néztem, el­kezd­tem sírni, mert egy pillanat alatt újra feltörtek bennem a rossz emlékek. Aztán dühöt éreztem, amiért közönyt láttam az arcán és amiért semmilyen megbánást nem mutatott”. Az unoka szerint a halálbüntetés az egyetlen, ami megnyugtatná, de azt persze nem kaphat, így reméli, hogy életfogytiglant kap.

Ahogy arról beszámoltunk, a holttestekre 1995. május 21-én, este 6 óra körül találtak rá otthonukban, egy XIV. kerületi, Emília utcai házban. A 79 éves férfit és 74 éves feleségét az akkor még ismeretlen tettes bántalmazta és több késszúrással megölte. Az eljárást 1997. május 9-én megszüntették, ám idén februárban új információ merült fel az üggyel kapcsolatban, ezért a Fővárosi Főügyészség elrendelte a nyomozás folytatását.

Kiderült, a tettes 1995. május 20-án látogatta meg az idős házaspárt, akiknek pár ezer forinttal tartozott. Szóváltásba keveredett a 79 éves férfival, mivel nem tudta visszaadni a kölcsönkért összeget. A tettes fogta az idős ember sétabotját és azzal ütötte, míg áldozata a földre esett. Felesége egy sodrófával próbálta védeni, ám támadója kicsavarta a kezéből a konyhai eszközt és azzal bántalmazta az asszonyt. Ezután elővett egy kést a konyhaszekrényből és azzal többször megszúrta mindkettejüket.

A helyszínt a férfi csak órákkal később hagyta el, még átkutatta a lakást készpénzért, rágyújtott több cigarettára, a házaspár kulcsával bezárta a kaput és a kulcsot egy lefolyóba dobta, majd Sepsiszentgyörgyre utazott.

Olvasói sztorik