Közélet

Több mint kétszáz határsértő egy nap alatt az ország több pontján

határsértők (határsértők, migránsok, hegyeshalom)
határsértők (határsértők, migránsok, hegyeshalom)

Migránsok autókban, a zöldhatáron, vonaton és pályadudvaron - több megyében is migránsokat fogtak el a rendőrök.

Összesen 129 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök Csongrád megye déli részén szombaton. Az elfogott migránsok közül 19-en vallották magukat koszovóinak. A többiek főként Szíriából, Afganisztánból és Pakisztánból érkeztek – közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

A nap folyamán rendőrkézre került négy embercsempész is. A járőrök reggel, nem sokkal fél 8 előtt Mórahalom belterületén fogtak el egy magyar és egy szerbiai férfit, akik hét iraki határsértőnek segítettek átjutni a határon Mórahalomnál. Néhány perccel este 8 óra előtt pedig pedig két horvát állampolgárt kaptak el, szintén Mórahalmon. Ők három koszovói migránst szállítottak. A magyar, a szerbiai és a két horvát állampolgár ellen embercsempészés miatt indult eljárás.

A határsértők menedékkérelmet nyújtottak be. Ügyükben a további eljárást a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal folytatja le

Migránsokkal teli kocsik a sztrádán

A mohácsi rendőrök sem unatkoztak, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság vasárnapi tájékoztatása szerint pénteken, az M1-es autópályán, a hegyeshalmi kilépőnél ellenőriztek három, egymás mögött haladó kocsit. Mindegyiket mohácsi férfiak vezették és minden járműben négy külföldi utazott. A tizenkét migránsról kiderült, úti okmányok és vízum nélkül, jogellenesen akartak Németországba jutni. Az egyenruhások a tizenegy szíriai és az iraki férfit tiltott határátlépés szabálysértés kísérlete miatt, a három mohácsi gépkocsivezetőt embercsempészés gyanúja miatt állították elő.

A migránsok illegálisan érkeztek hazánkba, a szerb-magyar határon elfogták őket a rendőrök. A kijelölt befogadó állomásra nem mentek el, a fővárosba utaztak és két napot egy motelben töltöttek. Németországba utazásukat egy külföldi férfi szervezte, aki a tizenkét utast a Keleti pályaudvar melletti utcában várakozó három kocsihoz kísérte.

Az 55 és 58 éves mohácsi férfiak beismerték, 250 euró fizetségért nyújtottak segítséget a külföldiek Passauba szállításához. Egyikük azt állítja,  először fuvarozott migránsokat, két társa néhány nappal korábban – kétszázötven euróért – négy-négy külföldi férfit csempészett Németországba. Embercsempészés miatt indult eljárás ellenük is.

Holland embercsempész Hegyeshalmon

Ugyancsak Győr-Moson-Sopron megyében – Hegyeshalomnál -akadt fent az ellenőrzésen egy holland autós és utasa, akik három afgánt szállított, akiket jogellenesen akarta Bécsbe vinni.

A Bécsben élő afgán férfi autóját Hollandiában élő afgán származású barátja vezette. A járműben utazó három afgán fiatalember jogszerű magyarországi tartózkodását és a továbbutazáshoz szükséges feltételeket igazolni nem tudta, a határsértőket a rendőrök előállították.  A rendőrség a 38 éves holland sofőrt és 29 éves afgán kísérőjét államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészéssel gyanúsítja.

Út szélén sétálva és pályaudvaron

A Készenléti Rendőrség járőrei az Ausztriába tartó RailJet nemzetközi gyorsvonat utasait is ellenőrizték. Győrben a vasútállomáson 2015. február 28-án 7 óra 30 perckor két iraki férfit szállítottak le a szerelvényről. A migránsok a bicskei befogadó állomásról jöttek el, úti okmányok és vízum nélkül, érvényes menetjeggyel akartak Bécsbe utazni.

A soproni határrendészek szombat este a határtól ötszáz méterre igazoltatták a 84-es főúton gyalogosan közlekedő szír határsértőt, mosonmagyaróvári kollégáik, pedig két iránit a hegyeshalmi vasútállomáson. A járőrök a soproni vasútállomás várótermében is migránsokra bukkantak vasárnapra virradó éjjel: ott négy felnőtt és két afgán gyermeket igazoltattak. Kiderült, a bicskei befogadó állomásról jöttek el.

A rendőrök a migránsokat tiltott határátlépés szabálysértés kísérlete miatt előállították, ügyükben a további eljárást a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal folytatja.

Migránsok az M5-ösön

Bács-Kiskun megyében egy iráni, tíz afgán, hat iraki, tizenkét koszovói, nyolc pakisztáni, egy macedón és egy kubai állampolgárral szemben, akiket szombaton, a megye déli részén és az M5-ös autópályán ellenőriztek a járőrök. A hét csoportban érkező külföldiek magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni, ezért a felnőtteket elfogták és a kíséretükben lévő hat gyermeket a kirendeltségek erre alkalmas helyiségében, felügyelet mellett helyezték el. Valamennyien menekültstátusz iránti kérelmet nyújtottak be, ezért átadták őket az illetékességgel rendelkező Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársainak.
 

Az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt országosan 218 embert fogtak el a rendőrök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik