Közélet

Fellélegezhetnek a szabálytalankodók – csúszik a szupertraffipax

véda (véda, új traffipax, sebességmérés, )
véda (véda, új traffipax, sebességmérés, )

A rendőrség meghosszabbítja a tesztidőszakot, pedig hétfőtől már élesben működtek volna a mindent látó kamerák.

Egyelőre fellélegezhetnek a szabálytalankodó autósok, a március elsejétől ígért szupertraffipaxokat ugyanis egy ideig még biztosan nem használják élesben. Az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap közölte, ” a változtatható helyű Komplex Közlekedési Ellenőrző Pontok tesztelése során feltárt tapasztalatok alapján szoftverfrissítést végzett az eszköz szállítója. Ennek ellenőrzése érdekében a tesztidőszakot a rendőrség meghosszabbítja”. Ígéretük szerint az éles üzem indításáról előre tájékoztatnak majd.

Ahogy arról beszámoltunk, a mindent látó kamerákat február elején helyezték ki az utakra, hogy teszteljék azokat. A tervek szerint első lépcsőben 160 olyan kamera áll működésbe, amely nemcsak a járművek sebességét képes mérni, forgalmat tud számlálni és a torlódásról jelzést továbbítani, de egy rendszámfelismerő modullal összekapcsolva a jogsértésekről szóló információt is azonnal eljuttatja a központba. A korszerű technikai eszközök üzembe állítására a hatóságok szerint azért van szükség, mert a közlekedés biztonsága így javítható a leghatékonyabban. A beruházást hazai és uniós forrásokból finanszírozzák.

A márciustól üzembe álló 160 automata kamera a második lépésben további funkciókkal bővül, így a változtatható helyű, komplex közlekedési ellenőrzési pontok képesek lesznek észlelni a behajtási tilalomra, a kötelező haladási irányra, a leálló- és a buszsáv igénybevételére, a vasúti átjárón való áthaladásra, valamint a záróvonalra vonatkozó előírások megszegését. Észlelik majd a forgalomirányításra szolgáló fényjelző készülékek tilos jelzésein való áthaladást, a biztonsági öv használatának elmulasztását, és felismerik a közúton közlekedő, veszélyes árut szállító járműveket is.

A tervek szerint a harmadik negyedévtől országszerte 365 hasonló automata kamerát telepítenek a közúthálózat 126 olyan pontjára, amelyeket a közlekedésbiztonsági szakemberek balesetveszélyesnek értékeltek.


Fotó: police.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik