Közélet

Csalás miatt elítéltek egy fideszes polgármestert

birosag(430x286).jpg (bíróság, törvénykönyv, mérleg, kalapács)
birosag(430x286).jpg (bíróság, törvénykönyv, mérleg, kalapács)

Kétmillió forint büntetésre ítélték Baranyi Istvánt, Pusztaföldvár első emberét egy túlárazott községi beruházás miatt. Új választást kell kiírni a településen.

A Gyulai Törvényszék csütörtökön másodfokon jogerősen bűnösnek találta Baranyi Istvánt, a Békés megyei Pusztaföldvár fideszes polgármesterét – írja a Népszabadság. Baranyit kétmillió forint pénzbüntetésre, hat volt és jelenlegi önkormányzati képviselőt pedig fejenként 120 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság költségvetési csalás miatt. A háttérben egy túlárazott községi beruházás van, az ügyben érintett vállalkozót 700 ezer forint pénzbüntetésre és 4 millió 384 ezer forint vagyonelkobzásra ítélték.

A vádlottak ítélete jogerős. A Népszabadság megkérdezte Zongor Gábort, a Települések Országos Szövetségének főtitkárát, hogy ezek után le kell-e mondania a polgármesternek. Zongor elmondta: a jogerős ítélettel a törvény erejénél fogva megszűnt Baranyi polgármesteri tisztsége, új választást kell kiírni. Az elítélt polgármester köteles lett volna bejelenteni, hogy jogerős büntetőítélet miatt megszűnt mandátuma, de ezt nem tette meg pénteken délutánig – mondta a főtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik