Közélet

Részletek a szigetszentmiklósi kényszervallatásról

A férfi felismerte magát a fotókon, majd mégsem. Zúzódásokkal, illetve két törött bordával hagyta el a kapitányság épületét.

Lopás miatt hallgatták ki gyanúsítottként azt a férfit, akit megvert két rendőr a szigetszentmiklósi kapitányságon még 2010 júniusában. Az Egri Rendőrkapitányság kérte erre Pest megyei kollégáit, illetve hogy közöljék vele a gyanúsítás megváltozott szövegét, kérdezzék meg, hogy a korábbi vallomását fenntartja-e, beszéljen arról, hogy aznap, amikor a bűncselekményt elkövették, járt-e a helyszínen, valamint hogy felismer-e valakit azok közül, akiket a kamera rögzített ott.

Felismerte, majd nem

A férfit a másodrendű vádlott idézte be. Június elsején, egyik első emeleti irodában ültette le, ekkor még csak ketten voltak. Az egyenruhás a vallomást úgy értelmezte, hogy a gyanúsított a képekről magán és egy társán kívül nem ismer fel senkit, ezért ez állt az elkészült jegyzőkönyvben is. Ám miután a papírok elkészülek, a férfi már azt azt állította, ő nem ismer fel egy embert sem, vagyis magát és társát sem. A jegyzőkönyv ráadásul nem az ő szavait tartalmazza, ezért nem írja alá.

Nem tudták, mit kell tenni

A másodrendű vádlott – aki nem volt tisztában azzal, hogy ilyen esetben mi a teendő – behívta a szobájába kollégáját, aki szintén nem tudta, mi az előírás. Utóbbi rendőr úgy döntött, hatósági tanút alkalmaz, ezért telefonon megkérte az épületben dolgozó őrt, hogy menjen be a szobába. Mielőtt ő odaért, az elsőrendű vádlott és a gyanúsított vitatkozni kezdtek amiatt, hogy a férfi nem írja alá a jegyzőkönyvet.

A szóváltást látva az ajtón bekopogó őr visszalépett az ajtóból, ekkor a veszekedő egyenruhás lerántotta a székről a padlóra, több alkalommal belerúgott és tenyérrel is arcon ütötte a férfit, aki eközben megpróbált kijutni a szobából, de a másodrendű vádlott visszarántotta az ajtóból. Társa ezután megbilincselte, beleverte a fejét a falba, illetve megütötte a mellkasát.

Zúzódások és két törött borda

Ezután a férfit leültették, és – mivel azt mondta, hogy nem ír alá semmiféle papírt – a másodrendű vádlott egy olyan kihallgatási jegyzőkönyvet készített, melyben az állt, hogy a gyanúsított azt állítja, nem ismer fel senkit a képeken. Ezt a jegyzőkönyvet a férfi már aláírta. Miközben kitöltötték, a másik egyenruhás levette a kezéről a bilincset, majd a jegyzőkönyv egy példányának aláírása után elengedték. Zúzódásokkal, illetve két törött bordával hagyta el a kapitányság épületét.

A Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság a megkeresést küldő Egri Rendőrkapitányságnak az aláírt és az aláíratlan jegyzőkönyvet is megküldte egy olyan átirattal, mely szerint a férfi a vallomását tartalmazó jegyzőkönyv aláírását megtagadta, ezért új jegyzőkönyv készült a kihallgatásáról, de ennek csak egy példányát írta alá, és arra hivatkozott, hogy elmeproblémái vannak – derül ki a Budapest Környéki Törvényszék tájékoztatásából.

Felfüggesztett börtön

Ahogy arról beszámoltunk, ügyükben pénteken született elsőfokú ítélet. Az elsőrendű vádlottat – egy hadnagyot – társtettesként elkövetett kényszervallatás, valamint testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság. Egyéves börtönbüntetését függesztették fel egy évre. A törzszászlóst – vagyis a másodrendű vádlottat – társtettesként elkövetett kényszervallatás bűntette miatt ítélték el. Ezért öt hónap börtönnel sújtották, de szintén egy évre felfüggesztve.

Jó jellemzést kaptak

A bíróság súlyosító körülményként értékelte a társtettesi elkövetést, enyhítő körülményként pedig az idő múlását, a vádlottakra kedvező parancsnoki jellemzést vette figyelembe és azt, hogy a másodrendű vádlottnak 4 kiskorú gyermeke van. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik