Közélet

Megduplázódott a szabadtéri tűzesetek száma

Avartuz(960x640).jpg (avartűz, tűzoltók, )
Avartuz(960x640).jpg (avartűz, tűzoltók, )

Az év eleje óta már csaknem kétszáz tűzeset történt, a legtöbb Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Az elmúlt napokban országszerte megnövekedett a szabadtéri tüzesetek száma. Ezek többsége összefüggésbe hozható a szokásosnál korábban megkezdett tavaszi kerti munkákkal. Az év eleje óta már majdnem kétszáz erdő- és úgynevezett vegetációtűz keletkezett – olvasható az Országos Tűzmegelőzési Bizottság pénteki felhívásában.

Figyelmeztetnek, az erdő- és szabadtéri tüzek szempontjából a tavasz a legveszélyesebb időszak, ilyenkor Magyarországon évente több ezer tűz keletkezik. A statisztikai adatokból látszik, hogy idén eddig több mint kétszer annyi ilyen esetről érkezett bejelentés, mint tavaly ilyenkor.

Borsod, Pest, Szabolcs, Bács-Kiksun és Fejér az “élen”

A legtöbb riasztás Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezett, ott már 67 ilyen esetet regisztráltak. Pest megyében 51, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 26, Bács-Kiskun megyében 24, Fejér megyében pedig 23 szabadtéri tüzet kellett eloltani.

Az erdőtűz kockázata jelentősen függ az időjárási viszonyoktól, a száraz és szeles időjárás ideális feltételeket teremt a tüzek kialakulásához, továbbterjedéséhez. Erdőtűz-veszélyes időszakban a földművelésügyi miniszter vagy az erdészeti hatóság tűzgyújtási, illetve látogatási tilalmat rendelhet el egyes erdőkben vagy akár az ország összes erdejében. Tűzgyújtási tilalom esetén az erdőkben – beleértve a kijelölt tűzrakóhelyeket is –, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül is tilos tüzet rakni.

Változnak a szabályok

A szabadterületi tüzek megakadályozására vonatkozó általános előírás, hogy a terület tulajdonosa, használója köteles a területet éghető anyagtól, száraz növényzettől mentesen tartani. A belterületi hulladékégetés – amennyiben más jogszabály ettől eltérően nem rendelkezik – tilos. Kerti zöldhulladék égetésre csak ott van lehetőség, ahol ezt önkormányzati rendelet megengedi.

A kirándulóknak fontos tudnia, hogy csak a kijelölt tűzrakóhelyeken gyújthatnak tüzet. Ha befejezték a szabadtéri sütés-főzést, vagy a kerti hulladék égetését, akkor a tüzet minden esetben oltsák el vízzel és takarják le földdel. Az égetésnél mindig legyen a közelben kerti szerszám a szél által elfújt avar összeszedésére, illetve ha van kerti locsolóeszköz, szükség esetén azt is használják. A dohányzók pedig minden esetben oltsák el az égő cigarettacsikket, mert az is könnyen tüzet okozhat.

Máricus 5-én hatályba lép az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat, amely új előírásokat határoz meg a szabadtéri tűzgyújtásra vonatkozóan is. A változásokról itt olvashat.

Ha megtörtént a baj…

Amennyiben mégis tűzeset történik, annak észlelésekor az első és legfontosabb feladat a kezdeti “kis tüzek” eloltásán túl az, hogy arról a 105-ös, vagy 112-es segélyhívó számon haladéktalanul értesíteni kell a katasztrófavédelmet.

Tűzgyújtási tilalommal és erdőtüzekkel kapcsolatos további információkat www.katasztrofavedelem.hu vagy a www.nebih.hu oldalon talál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik