Közélet

Kristály és biozsálya – tizennégyen terítették a dijáznerdrogot

kristály (kristály, dizájnerdrog, )
kristály (kristály, dizájnerdrog, )

Kezdetben "csak" Kecskeméten árultak, ám a hálózat túlnőtt a város határain.

Vádat emelt az ügyészség egy dizájnerdrogokat terjesztő kecskeméti banda tagjai ellen. Egy 49 éves békéscsabai férfi áll bíróság elé tizenhárom társával együtt. A társaság 2012 márciusa és 2013 júniusa között működtette a hálózatot. A veszélyes szereket Kecskeméten és környékén árulták.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség pénteki tájékoztatása szerint az ügy fő vádlottja egy Szlovákiában élő ismeretlen személytől szerezte be a drogokat, amelyeket hetente – olykor több kilogrammos kiszerelésben – Komáromban vagy a főváros körüli helyszíneken vett át. 2013. június 13-án vették őrizetbe, egészen addig ő vezette a piramisszerűen működő hálózatot, amely a Szlovákiából behozott szereket terítette a városban.

A békéscsabai férfi a drogokat egy 28 éves kecskeméti férfinek adta át. Utóbbi vádlott – amellett, hogy maga is értékesített – elosztóként a kecskeméti lakásán és bérelt garázsokban tárolta, kimérte a tiltott szereket, majd továbbította a dílereknek, akik végül eladták a fogyasztóknak. A terjesztéssel foglalkozó tíz kecskeméti vádlott pedig a kiporciózott drogot 1000 és 2500 forint közötti grammonkénti áron értékesítette.

A hálózat azonban túlnőtt Kecskemét határain: Tiszaalpár és a környékbeli települések fogyasztóit egy 40 éves tiszaalpári nő látta el, aki a kristály és biozsálya fantázianevű szereket vagy az ügy békéscsabai főszereplőjétől vagy a 28 éves kecskeméti elosztótól vette át. Egy 38 éves kiskunfélegyházi férfi – aki szintén a kecskeméti elosztótól vagy a tiszaalpári dílertől szerezte be az anyagot – Kiskunfélegyházán és környékén szolgálta ki a vevőket.

A hálózat tagjai a tiltott szerek terjesztésével jelentős bevételre tettek szert, a rendőrök a több kilogrammnyi dizájnerdrogot, nagy mennyiségű kábítószert és a szerek kiporciózásához használt digitális mérlegeket, fóliazacskókat foglaltak le. A házkutatások alatt mindezeken túl jelentős összegű készpénz, valamint a kiskunfélegyházi dílernél engedély nélkül tartott lőfegyver is előkerült.

A vádlottak szabadlábon várják a tárgyalást, őket a járási ügyészség folytatólagosan elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettén kívül kábítószer birtoklásának vétségével, illetve egyiküket lőfegyverrel visszaélés bűntettével is vádolja.

Az ügyet a Kecskeméti Járásbíróság tárgyalja majd.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik