Közélet

Otthonszülés közben halt meg egy baba Hódmezővásárhelyen

játékmackó (mackó, játék, ágy,)
játékmackó (mackó, játék, ágy,)

A bába szerint a tragédiának semmi köze nincs ahhoz, hogy nem kórházban jött világra a pici.

Otthonszülés közben meghalt egy baba szerda reggel Hódmezővásárhelyen – írja a kisalfold.hu. “Ez egy iszonyatos tragédia. Nem is tudom, hogyan lehet így továbbmenni” – nyilatkozta a bába szerdán a lapnak. Elmondása szerint a pici halva született, a helyi szülésznő praxisában ilyen még nem történt. A nő volt az első, aki az otthonszülés legálissá tétele után – 2012 márciusában – megkapta az ehhez szükséges engedélyeket, és ő vezette le az első szülést is Szegeden.

“Az érintett család zsombói. Az az előírás, hogy otthon szülés esetén 20 percen belül be lehessen érni egészségügyi intézménybe, és ez Zsombóról nem lett volna teljesíthető, ezért a kismama az otthonomban szült. Amikor megérkezett, már kitolási szakaszban volt, hiába volt az első szülése, nagyon gyorsan zajlott minden. Érkezése előtt két órával jelentkeztek az első fájások, három óra alatt lezajlott minden” – mondta a bába.

Végig figyelték a szívhangot, ami jó volt. Hogy mi történt, ami miatt halva született a baba, egyelőre senki nem tudja, ezt majd a boncolás deríti ki. “A teljes kitolási szakban rendben volt a szívhang, az anya magzatmozgást is érzett. Megszületésekor azonban a baba nem vett levegőt. Valószínűleg olyan rendellenessége volt, ami összeegyeztethetetlen a méhen kívüli élettel” – fűzte hozzá.

A szülésznő másodmagával együtt próbálta újraéleszteni a babát, de nyilván sem intubálni, sem adrenalint adni nincs joguk. Egy idő után tehát eszköztelenné váltak. Azonnal riasztották a mentőket, de már ők sem tudtak segíteni.

Az ügyben kihallgatták a nyomozók, de úgy tudja, nem indul eljárás az ügyben, hiszen egyértelmű, hogy mindenki megtett mindent, amit csak lehetett. Így látja ezt a család barátja is, aki szintén ott volt a szülésnél. Bár a szülésznő biztos benne, hogy ugyanez történt volna, ha egészségügyi intézményben születik a baba, nagyon megviselte a tragédia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik