Közélet

Száznegyven éves tolnai gyilkosságot vizsgál a rendőrség

A bűncselekmény időpontjáról és az áldozat foglalkozásáról a mellette talált egyetlen használati tárgy, egy egyszerű cseréppipa árulkodik.

Száznegyven évvel ezelőtti gyilkosság nyomaira bukkantak egy tolnai építkezésen. Valószínűleg egy pásztort öltek meg még az 1870-es években. Az áldozatból nem sok maradt, feje és karcsontja eltűnt az elmúlt másfél évszázadban. Ódor János, a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatója szerint mégis valószínű, hogy gyilkosság történt – írja a Blikk.

“Nincs temető a közelben, magányos hanttal állunk szemben. Ezt a szerencsétlen embert gyorsan, a végtisztesség megadása nélkül épp csak elkaparták, nem túl mélyre, kissé kitekert pózban. Úgy tűnik, mintha nagyon gyorsan akarták volna eltüntetni a holttestet” – magyarázta a régész a lapnak.  A bűncselekmény hozzávetőleges időpontjáról és az áldozat foglakozásáról a mellette talált egyetlen használati tárgy, egy egyszerű cseréppipa árulkodik.

Az ügyben a rendőrség is vizsgálódik, hiszen mindaddig nem lehetnek biztosak a történtekben, amíg igazságügyi szakértők meg nem vizsgálták a csontok korát. Ilyen módon tudják csak kizárni azt, hogy mégsem az elmúlt években vagy évtizedekben végzett valaki az áldozattal. “Tudnunk kell, mikor kerülhettek oda a csontok, ugyanis az elhalálozás idejétől függ, milyen jogszabályokat kell figyelembe vennünk” – magyarázta Huszti Gábor rendőrfőhadnagy.  Ha valóban 140 éve történt a gyilkosság, az akkori törvények értelmében az emberölés elévülési ideje 20 év volt, vagyis már a századfordulón sem lehetett volna felelősségre vonni az elkövetőt. Ha viszont a vizsgálat azt állapítja meg, hogy a csontok pár évtizedesek, minden bizonnyal nyomozás indul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik