Közélet

Pénzt kért kirendelt védőként a kecskeméti ügyvédnő – bíróságra megy

szerzodes(960x640)(1).jpg (szerződés, )
szerzodes(960x640)(1).jpg (szerződés, )

Egy tinédzser anyjától százezer, egy férfi hozzátartozóítól pedig először ötvenezer, majd másfél millió forintot kért.

Vádat emeltek egy kecskeméti ügyvédnő ellen, aki kirendelt védőként pénzt kért két védencétől azért, hogy védelmüket ellássa, illetve egyikük ellen az ügyészség ne emeljen vádat, míg a másik ügyfél ne kerüljön előzetes letartóztatásba. Az asszony szabadlábon védekezhet.

Az első ügyben a kecskeméti ügyvédnő egy nyomozó ügyészségi ügyben volt a kirendelt védője egy fiatalkorúnak. 2013. november 9-én – a kamasz gyanúsítotti kihallgatása után – azt mondta a tinédzser anyjának, hogy megpróbál intézkedni azért, hogy az ügyészség ne emeljen vádat a fia ellen. Százezer forintot kért azért, hogy képviselje őt és megelőzze az eljárás elhúzódását. Az ügyvédnő a telefonszámát és a bankszámlaszámát is megadta az asszonynak, de pénzt nem kapott, így többször felhívta azért, hogy utalja át az összeget.

Az ügyvédnő egy rendőrségi ügyben is kirendelt védő volt, ezúttal egy őrizetbe vett férfi védelmét látta el, akinek előzetes letartóztatásáról a Bajai Járásbíróságnak kellett dönteni. A nyomozási bíró ülése előtt az ügyvédnő megkereste a gyanúsított élettársát és anyját. Közölte velük, hogy csak akkor utazik el Bajára az ülésre, ha fizetnek neki ötvenezer forintot, mert kirendelt védőként nem térítik meg az útiköltségét. Az ügyvédnő azt is közölte, hogy ha őt hatalmazzák meg és fizetnek neki másfél milliót, akkor intézkedik, hogy a férfi egyszemélyes zárkába kerüljön, hogy gyorsabban haladjon a nyomozás és előzetes letartóztatás helyett enyhébb kényszerintézkedést rendeljenek el vele szemben. A rokonok nem fizettek neki.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közlése szerint az ügyvédnő a hivatásából folyó kötelességeit haszonszerzés miatt megszegte, jogtalan hátrány okozása érdekében megsértette az ügyvédi törvény és a kirendelt védők díjazására vonatkozó rendelet szabályait. A kirendelt védők ugyanis nem az ügyfelektől várt, hanem a jogszabályban meghatározott, hatóságok által kifizetett díjazás ellenében végzik feladataikat.

Az asszony kétrendbeli, haszonszerzés végett elkövetett ügyvédi visszaélés bűntette miatt áll hamarosan bíróság elé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik