Közélet

Megúszta a gyár, ahol meghalt egy fiatal munkás

A megyei kormányhivatal súlyos mulasztást állapított meg, de a vizsgálat csak írásbeli figyelmeztetéssel zárult.

Figyelmeztetéssel zárta le a vizsgálatot a Csongrád Megyei Kormányhivatal annak a balesetnek az ügyében, amely egy állateledelgyárban történt tavaly novemberben, és ahol egy munkás halálos égési sérüléseket szenvedett – írja a velvet.hu. “A munkáltatóval szemben első esetben került sor munkavédelmi bírság kiszabásának alapjául szolgáló súlyos veszélyeztetést megvalósító jogsértés megállapítására. Az eljárás során a halálos kimenetelű munkabalesettel ok- okozati összefüggésben közvetlen személyi felelősséget nem állapítottunk meg” – tájékoztatta a lapot a kormányhivatal, akik pénzbírságot ennek ellenére sem a gyárnak, sem a kivitelező cégnek nem szabtak ki.

A 25 éves fiatal munkatársával éppen a gyár melegvizes rendszerén dolgozott, ahova két darab alkatrészt kellett beszelniük egy szűk helyre. A cső és a szűk fal közé beszorulva hegesztett, közben kollégája adogatta neki a szerszámokat. Éppen kinyúlt az egyikért, ám lábával meglazította az egyik, a gőz visszatartására is szolgáló pillangószelepet, és ekkor zúdult rá a magas nyomású, 86 fokos gőz. Kollégája már csak a kiabálásra lett figyelmes, hátrafordulva  hatalmas gőzhalmazt látott, amelyből társa nem tudott menekülni. Végül sikerült kihúznia őt, de pár nappal később a fiatal belehalt sérüléseibe.

„A jogszabályi előírás alapján a szűk térben való csőszerelési tevékenységre részletes technológiai utasítást kellett volna készíteni. Ezt a munkáltató elmulasztotta. A baleset megelőzhető lett volna, ha ezt a hegesztési tevékenységet nem szűk térben, hanem egy biztonságos helyen végzik, majd ezt követően végzik el a csőszakasz beépítését” –  tájékoztatta a Velvetet korábban a kormányhivatal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik