Közélet

Rendőröket vezényeltek erősítésként két megyébe a migránsok miatt

rendőrségi helikopter (rendőrségi helikopter)
rendőrségi helikopter (rendőrségi helikopter)

Mióta megnövekedett az illegális határátlépők száma, folyamatosan növelték a zöldhatáron járőrszolgálatot teljesítők számát.

Csongrád és Bács-Kiskun megyében 136 fővel növelték szeptember óta a rendőrség létszámát, de szükség esetén további erősítést is tudnak biztosítani a két főkapitányságnak – erről Vas Gizella, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályvezetője beszélt szerdán az MTI érdeklődésére. Az ezredes hozzátette: a Készenléti Rendőrség állományából további csaknem 30 főt vezényeltek a magyar-szerb határ menti településekre kifejezetten azért,  hogy az ott lakók biztonságban érezzék magukat.

Ismertetette: mióta szeptemberben megnövekedett az illegális határátlépők száma, folyamatosan növelték a zöldhatáron járőrszolgálatot teljesítők, illetve az idegenrendészeti eljárást folytató hatósági ügyintézők számát. A két érintett megye főkapitányságait technikai eszközökkel is megerősítették: átcsoportosításokkal ujjlenyomat-olvasókat, szállítójárműveket kaptak, mivel növelniük kellett az előállításra alkalmas kapacitást.

Példaként említette, hogy az előállító helyiségeket kiegészítették Szegeden fűtött konténerrel, egészségügyi vizsgáló helyiséggel, továbbá a honvédségtől bérelt sátrakkal. Múlt szombaton pedig, amikor 1400 határátlépőt állítottak elő, a röszkei határátkelő közelében kibéreltek egy fűtött hangárt az elhelyezésükre.

Az MTI kérdésére a főosztályvezető elmondta, jelentősek a költségek, ezeket külön tételként számolják el. Ide tartozik péládul az étkeztetés vagy állományvezérlés, hangár- vagy buszbérlés. Pontos összegről egyelőre nem tudott beszámolni arra hivatkozva, hogy a kiadások folyamatosak. A határsértők elszállásolása kapcsán közölte, kész terveik vannak arra, hol helyezzék el ezeket az embereket.

Beszámolt arról is, hogy az Európai Uniótól is kap segítséget a magyar rendőrség: az osztrák és a német rendőrség járőröket ajánlott fel szükség esetén a külső határ védelmére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik