Közélet

Összetákolt rönkhasítógép miatt halt meg egy munkás Hevesben

A masinát egy az interneten talált leírás segítségével állították össze.

Az alapvető munkabiztonsági előírásoknak sem felelt meg az a fahasábok összehasogatásához házilag barkácsolt gép, ami kezelőjének halálát okozta, amikor elszabadult a belehelyezett, súlyos farönk – közölte a Heves Megyei Főügyészség kedden. Az ügyben halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emeltek vádat, méghozzá három ember ellen.

Egy Lőrinciben működő kft.  vezetője – az elsőrendű vádlott – évekkel ezelőtt nagy mennyiségű, körülbelül egy méter hosszú hasábokból álló tűzifát vásárolt cégének és – hogy fel tudja darabolni azt – egy rönkhasítógépet készíttetett embereivel. A masinát – az internetről letöltött felvételek alapján – a másodrendű vádlott tervezte meg, majd azt a harmadrendű vádlott készítette el. Egy speciális alkatrész kivételével az egészet a telephelyen található hulladékokból állították össze.

Az így készült csavaros hasítógép sem a biztonságos munkavégzés, sem az üzembe helyezés jogszabályi feltételeinek nem felelt meg. A berendezés főkapcsolóját – ami nem csupán annak leállítására, de egyben a motor forgásirányának megfordítására is szolgált – a kezelő csak a hasítandó rönkhöz veszélyesen közel hajolva érhette el.

2013. szeptember 20-án, a déli órákban az egyik munkás a tűzifát aprította épp, amikor a gép hasítókúpja beszorult a munkadarabként szolgáló rönkbe. Emiatt le akarta állítani a berendezést, így előrehajolt, és elfordította a főkapcsolót, mire a motor az óramutató járásával ellentétes irányba kezdett forogni, és a hasítókúpon lévő nagyjából 18 centiméter vastag, egy méter hosszú farönk köríves mozgást végezve fejen ütötte őt.

A munkás olyan súlyos koponyasérülést szenvedett, hogy mentőhelikopterrel kellett kórházba szállítani, ahol azonban műtét közben, a folyamatos és szakszerű orvosi kezelés ellenére meghalt.

Az ügyészség mindhárom vádlottal szemben próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés kiszabására, valamint arra tett indítványt, hogy a bíróság egyetemlegesen kötelezze őket a nyomozás közben keletkezett, több mint egymillió forint bűnügyi költség megfizetésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik