Közélet

Csaknem 11 ezer határsértőt kaptak el nyolc nap alatt

Nem csak a zöld határon, pályaudvaron, vonatállomásokon is lefüleltek több csoportot.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának adatai szerint februárban minden nap több mint ezer emberrel szemben intézkedtek a rendőrök illegális migrációval összefüggésben. Csak múlt héten pénteken 1696 illegális bevándorlót fogtak el a rendőrök – írja az MTI.

Az elmúlt két hónap statisztikáiból kiderül, hogy az utóbbi időben jelentős mértékben emelkedett az illegális bevándorlás kapcsán elfogottak száma. Januárban, a hónap első felében maximum 400 körüli elfogást regisztráltak, a hónap második felében viszont egyre több illegális bevándorlóval szemben intézkedtek. Január 30-án már 1413 illegális bevándorlót fogtak el a rendőrök.

Ahogy arról beszámoltunk, a Keleti pályaudvaron kétszer is jártak az egyenruhások: először egy Münchenbe tartó vonatról szállítottak le 117 koszovóit, majd vasárnap újabb 121-et.  Azelőtt pedig a győri vasútállomást lepték el rendőrök. Ott 250 embert kaptak el, ugyancsak koszovóiakat. Pénteken, Bács-Kiskunban pedig újabb kétszáz koszovóit füleltek le a határon, 29 csoportban. Volt köztük 53 gyermek is.

Az ORFK kommunikációs szolgálata szombaton egy általános tájékoztatót tett közzé a rendőrség honlapján a schengeni övezeten kívülről érkező menekültekkel kapcsolatos eljárásról. Eszerint a Schengeni Határellenőrzési Kódex szabályai értelmében a külső határokkal rendelkező államok felelősek azért, hogy a schengeni térségbe beutazók valamennyi schengeni tagállam beutazási feltételeit teljesítsék, mert a többi tagállam nem végez határellenőrzést.

A nem schengeni övezetből érkezők jogszerűen érvényes útlevéllel és vízummal utazhatnak be. Ha az érintettek ilyen okmányokkal nem rendelkeznek és nem a kijelölt határátkelőhelyeken lépnek be az ország területére, akkor beutazásuk jogellenes. Amikor menekültkérelmet nyújtanak be, a menekülteljárás idejére magyarországi tartózkodásuk jogszerűvé válik, de nem jogosultak a többi tagállamba továbbutazni, mert a schengeni tagállamokba való továbbutazás feltételeivel nem rendelkeznek. A feltételekkel nem rendelkezők továbbutazását a rendőrség köteles megakadályozni.

A schengeni tagállamokba jogellenesen bejutottakat az a tagállam köteles minden esetben visszafogadni, amelynek a külső határán illegálisan utaztak be vagy amelyik legális jogcímet biztosított nekik a tartózkodásra.
Ugyanakkor a vízumkötelezett harmadik ország állampolgára csak elismert menekültként utazhat vízummentesen a többi tagállamba, menekültkérelmezőként ez a jog nem illeti meg, tehát abban a tagállamban kell maradnia, ahol a kérelmet benyújtotta – közölte a rendőrség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik