Közélet

Legyűri a hó az autósokat a Dunántúlon

elakadt autók (elakadt autók, hófúvás)
elakadt autók (elakadt autók, hófúvás)

Továbbra is hófúvások nehezítik a közlekedést a Dunántúl több térségében, Veszprém és Komárom-Esztergom, valamint Zala és Tolna és Somogy megyében is - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vasárnap este az MTI-t.

A Dunántúlon egyre többfelé okoz gondot a havazás. Veszprém megyében a Bakonyban több mellékúton és a 82-es főúton Zirc térségében is folyamatosan takarítani kell az utakat az erős szél miatt. Továbbra is le van zárva Komárom-Esztergom megyében hóátfúvások miatt a Tata és Kömlőd közötti út több mint 10 kilométeres szakasza.

A viharos szél még mindig nagy mennyiségű havat hord Zala megye útjaira, ezért vasárnap 19 órától lezárták a Zalaszentbalázs és Gelse közötti útszakaszt. Már kora délután járhatatlanná vált a Pölöskefő és Gelse közötti út, valamint a Magyarszerdahely és Újudvar közötti bekötőút.  

Tolna megyében Bonyhád térségében nehezítették hófúvások a közlekedést, így ott is folyamatosan dolgoztak a közútkezelő munkagépei. Somogyban Kaposvár és Marcali térségében, Lengyeltótinál, Igalnál és az Andocsi tetőn is gondot okoz, hogy a szél folyamatosan visszahordja a havat az útra.

Fotó: MTI / Varga György

A viharos erejű széllökések miatt az M7-es autópályán, a Kőröshegyi-völgyhídon a személyautóknak 110, a nehézgépjárműveknek pedig 70 km/órás sebességkorlátozást vezettek be. Elzárt település továbbra sincs az országban.

A közútkezelő tájékoztatása szerint a meteorológiai szolgálat hétfőre Komárom-Esztergom megye kivételével valamennyi dunántúli megyére citromsárga figyelmeztetést adott ki hóátfúvások és havazás miatt. A Bakonyban további 10 centiméternyi friss hó várható, mellé viharos erejű széllökésekkel.

A hatóságok azt kérik, hogy aki teheti, ne induljon útnak.

Elzárt település nincs az országban, viszont Veszprém, Somogy, Tolna és Zala megye után Baranya megyére is kiadta a másodfokú, azaz narancssárga riasztást vasárnap délután hófúvás veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Már kora délután arra figyelmeztetett a katasztrófavédelem, hogy a friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

A jövő hét elején még többször megerősödhet, viharossá fokozódhat a szél, lehet havazás, hófúvás. A hét második felében viszont már nem várható csapadék és akár plusz 7 Celsius-fokig is melegedhet a levegő – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-vel.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik