Közélet

Az egyháznál bujkált a 240 milliót eltüntető csaló

A férfit évekig keresték a hatóságok.

Már 2007 óta körözték azt a férfit, aki  – magát másnak kiadva – bujkált egy egyházi intézményben a rendőrök elől. Csalás miatt keresték őt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság pénteki közlése szerint a kiskunfélegyházi férfi egy cég képviseletében 2004 augusztusában mezőgazdasági terményértékesítési szerződést kötött egy agrárszövetkezettel, 10 ezer tonna étkezési búza eladására. A terményfelvásárlási szerződéshez kapcsolódóan a felek egy zálogszerződést is aláírtak, amelyben a csaló arra vállalt kötelezettséget, hogy az eladásra szánt búza értékében járműalkatrészekkel nyújt fedezetet.

A kft. a terményt értékesítette, az eladásból befolyó összeget a gyanúsított felvette, majd egyszerűen felszívódott. A szövetkezet képviselői ekkor érvényesíteni akarták zálogjogukat, ám szembesülniük kellett azzal, hogy a zálogként lekötött alkatrészek nem a csaló tulajdonában vannak. 

Ezután a többi “akciójára” is fény derült: hogy a férfi több értékesítési szerződést kötött különböző cégekkel, azonban egy esetben sem teljesítette az okiratban foglaltakat. Összesen 240 millió forint kárt okozott így. 2007 decemberében adtak ki ellene európai és nemzetközi elfogatóparancsot.

A csalót szerdán, közüti ellenőrzés közben állították meg a kiskunfélegyházi rendőrök. Kiderült, évek óta álnéven élt egy egyházi intézményben. A férfi jelenleg őrizetben van, és kezdeményezik előzetes letartóztatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik