Közélet

Nyelvizsgabotrány – első fokon négy év a vizsgáztatónak

nyelvvizsga (nyelvvizsga)
nyelvvizsga (nyelvvizsga)

Összesen 18 embert vádoltak meg, négyen nyelvvizsgáztatók voltak, egy társuk közvetítőként működött, és vádlott lett 12 vizsgázó is.

Négy év börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék szerdán első fokon azt a nyelvvizsgáztatót, aki 300 ezer forintért segített angol középfokú nyelvvizsgához jutni – valós teljesítmény nélkül – számos vizsgázónak. A 2010-2011-ben történt bűncselekmények miatt összesen 18 embert vádolt meg az ügyészség, négyen nyelvvizsgáztatók voltak, egy vádlott közvetítőként működött, és vádlott lett 12 vizsgázó is.

Az elsőrendű vádlottat, aki nyelvvizsgáztatóként dolgozott, 12 rendbeli, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetésben és közokirat-hamisításban találta bűnösnek a bíróság.

A férfit – aki beismerő vallomás tett – a bíróság börtönbüntetés mellett négy évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, hat évre a nyelvvizsgáztatói foglalkozástól, valamint 200 ezer forintos pénzbírságra ítélte. Emellett a bíróság elrendelte a szabálytalan nyelvvizsgáztatásból származó 3,5 millió forint elkobzását – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik