Közélet

A Keletiben is lecsaptak 117 koszovóira

Egy Münchenbe tartó vonatról szállították le a koszovói állampolgárokat – írja a 444.hu. Az országból havonta közel 20 ezren menekülnek el a nyomor elől.

A készenlétisek kilenc óra körül kezdték igazoltatni és leszállítani az utasokat a Bécsen át Münchenbe tartó Kálmán Imre EuroNight járatról – közölte a 444.hu egyik olvasója, aki képeket is küldött az akcióról. A szemtanu szerint a vonat űlőhelyes kocsijait “szinte teljesen megtöltötték a menekültnek tűnő emberek” – derül ki a 444.hu cikkéből.

A rendőrség szerint 117 koszovói állampolgárt tartóztattak fel a Keleti pályaudvarról induló gyorsvonaton, akikkel szemben az intézkedés este még folyamatban volt.

Hétfőn Györben szállítottak le a Bécsbe tartó vonatról 250 koszovói határsértőt, akik Ausztriába, majd Németországba akarrtak eljutni, de végül a Győr-Moson-Sopron Megyei rendőr-főkapitányság határrendészeti osztályára szállították buszokkal.

Korábban óriási mértékű elvándorlásról számolt be hétfőn a Koha Ditore című pristinai lap, amelynek az értesülése szerint havonta mintegy 20 ezren hagyják el Koszovót. A lap információi szerint többször is előfordult, hogy csak Pristinából egy nap folyamán tíz busz is indult Nyugat-Európába a kivándorolni vágyókkal.

A koszovóiak a leggyakrabban nehéz gazdasági helyzetükkel magyarázzák távozásukat. Az európai országok közül Koszovóban a legnagyobb arányú a munkanélküliség, a teljes munkaképes korú lakosság körében 35 százalékos, míg a fiatalok körében a 70 százalékot is eléri. Az 1,8 milliós balkáni országban a becslések szerint mintegy félmillióan tengődnek a szegénységi küszöb alatt, azaz legfeljebb napi 1,72 euróból (535 forint) kell megélniük.

Mivel a koszovói állampolgárok csak vízummal tudnak az EU országaiba jutni, sokan attól sem rettennek el, hogy illegálisan keljenek át a határon. Rájuk – valamint az afrikai és közel-keleti, háború sújtotta országok menekültjeire – egész embercsempész-hálózat épült. A szervezők a határon való átjutásért, illetve a célországba juttatásért fejenként több ezer eurót is elkérnek.

Ajánlott videó