Közélet

Havazás: sorra akadnak el a járművek

Jelenleg Vas és Veszprém megyéből kapják a legtöbb riasztást a tűzoltók.

Két megye

Több helyen is forgalmi akadály van Kőszeg, Hosszúpereszteg és Répcelak körzetében – közölte a katasztrófavédelem. Répcelaknál a 86-os főúton közlekedők félpályás lezárás mellett haladhatnak, mert a korábbi mentés közben sárral és földdel szennyeződött a burkolat. Itt korábban egy raklapokat szállító kamion hajtott árokba, ezt már kihúzták, áramtalanították, de még csak a félpályán lehet közlekedni. A térségben nagy a torlódás.

A 87-es főúton Kőszeg térségében megcsúszott egy kamion, több teherautó elakadt, ezért a kőszegi tűzoltók folyamatosan segítenek a forgalmi akadályok megszüntetésén. Hasonló a helyzet a 8-as főúton Hosszúperesztegnél, ott is a megyei tűzoltók segítettek a teherjárművek műszaki mentésében. A térségben nagy a csúszásveszély.

Zalahalápnál egy kocsi hajtott árokba, a Pápa és Pápakovácsi közötti úton két autóbusz és több teherautó is elakadt, ezeket a városi tűzoltók drótkötél segítségével vontatják ki. Városlődnél a 8-as és 83-as főutak csomópontjánál a legfrissebb információk szerint hét veszteglő teherautó várja az ajkai egységek segítségét.

Pápán, a Somlai úton és Egyházaskeszőnél is autóbusznak kellett segítséget nyújtani. A Zirc és Nagyesztergár közötti úton két elakadt kamion, a 82-es főúton Zirc és Kardosrét között egy másik kamion, a 84-es főúton Sümeg közelében pedig három kamion várja, hogy kimentsék.

Korlátozás volt a határon

A szlovák hatóságok a havazás miatt nem engedélyezték a 7,5 tonna össztömegnél nagyobb járművek behajtását Szlovákiába. A korlátozás miatt az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalán a rendőrség pihenőhelyekre terelte a kamionokat.

A katasztrófavédelem nem sokkal délután 4 előtt közölte, ismét átengedik a határátkelőhelyeken az érintett járműveket. 

Extrém havazás a Mátrában

Extrém havazást  jelentettek a Mátrából. A Mátraszentistváni Síparkban ebben a szezonban még nem láttak ilyen mennyiségű természetes havat. Reggel óta 10 centiméter hó hullott és az időjárási modellek szerint a folytatásban is csak havazás lesz. Várhatóan estig újabb 10-15 centiméter hóra lehet számítani.  A sípályákon jelenleg átlagosan 45-70 centiméter a hóréteg. Érdemes lesz tehát feljönni, mert a Hófesztivál idején kiváló havon lehet csúszni egész hétvégén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik