Közélet

Budapestiek bankkártyáit másolták a bolgár bűnözők

A nemzetközi bűnszervezet tagjai adatrögzítő eszközökkel szerezték meg a kártyák adatait. A kár több tízmillió forint.

Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás miatt indított eljárást a rendőrség két bolgár férfi ellen. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a páros – egy nemzetközi bűnszervezet tagjaiként – tavaly júniusa óta több alkalommal különböző budapesti bankautomatákra szerelt adatrögzítő eszközöket, amelyekkel sikerült megszerezniük a kártyák adatait. Az így kapott információkkal pedig ismeretlen társaik az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában, illetve a Távol-Keleten, hamis bankkártyákkal vettek fel pénzt.

A bűncselekménnyel okozott kár több tízmillió forint.

A nyomozók a két férfit múlt héten érték tetten, miközben épp leszerelték az adatrögzítőket egy VIII. kerületi ATM-ről. A házkutatáskor a rendőrök további eszközöket találtak és foglaltak le.

Ahogy arról beszámoltunk, nem ők az elsők, akik lebuktak: az egyenruhások az első párost november közepén fülelték le, miután egyikük adatszerző eszközt szerelt egy bankautomatára. Akkor 57, ott megforduló ügyfél adatait és PIN kódját szerezték meg.

Ugyanígy tett egy 32 éves, ugyancsak bolgár férfi, akit november végén értek tetten a nyomozók. A gyanúsított – társával, egy 20 éves fiúval együtt – legalább 12 alkalommal követett el Budapesten és vidéken hasonló bűncselekményeket. Cinkosaik akkor is Malajziában, az Egyesült Államokban és Peruban próbáltak meg pénzt leemelni a számlákról. Több mint 3,5 millió forinthoz igyekeztek így hozzáférni.

Olvasói sztorik