arnyek(960x640).jpg (árnyék, )
Közélet

Elképesztő brutalitással ölték meg a szabolcsi bírósági jegyzőt

A férfi 20 évet kapott, amiért halálra késelte volt párját. Az ügyben sok a rejtély, lehetséges, hogy a támadó nem volt egyedül.

Bűnösnek találta a bíróság különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben és kifosztásban azt a nyíregyházi férfit, aki 2012. október elsején – ahogy a Debreceni Törvényszék sajtóosztálya fogalmaz –  kirívó brutalitással megölte volt barátnőjét Nyíregyházán.  A vádlottat 20 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélték, emellett meg kell fizetnie a nyomozati és bírósági szakban összegyűlt 24,6 millió forintos bűnügyi költséget is.

Az ítélet szerint a férfi 6-7 éven át harmonikus viszonyban élt a Nyíregyházi Törvényszék jegyzőjével, ám 2012 elején a vádlott játékszenvedélye miatt a viszony megromlott, a nő pedig még azon a nyáron elköltözött. Ennek ellenére beszéltek, a férfi minden vasárnap felkereste volt élettársát. Időközben azonban a nőnek  új párkapcsolata volt kialakulóban a munkahelyén, egy bíróval. Ezt megtudta volt párja.

2012. szeptember 30-án, vasárnap a vádlott éppen a nőnél volt látogatóban, amikor új udvarlója “közvetlen hangvételű” SMS-t küldött neki, a nő pedig azonnal, hasonlóan válaszolt az üzenetre. Az üzenetváltás rosszul esett a férfinak, emiatt össze is vesztek.

Másnap a vádlott a történtek hatására újra felkereste egykori párját,  az eredeti vádirattól eltérően azonban nem a nő engedte be magához, hanem a férfi saját kulcsával már előtte bement a lakásba és a mellékhelyiségben lesben állva várta volt barátnőjét. Amint az asszony belépett és földre rakta a holmijait, a férfi késsel rátámadt és 19 szúrt-vágott-metszett sérülést ejtett a testén. A szakértők szerint a nyaki főverőerőeret, a nyaki fővisszért és részben az áldozat nyelőcsövét is átvágta, vagyis az áldozat 3-5 percen belül elvérzett. A  férfi ezután a magatehetetlen, erősen vérző nőt  behúzta a szobába és feltakarított. A felmosás után felforgatta a lakást, hogy másra terelje a gyanút, magához vette egykori élettársa telefonját és pénztárcáját, levette a véres ruháit majd elment, a pulóvert, kabátot, cipőt, hátizsákot pedig útközben egy kukába dobta. Késő este éjszakai műszakba jelentkezett a munkahelyén.

Balláné Szentpáli Edit az ítélet indoklásában kiemelte: olyan hibák voltak a nyomozati szakban, hogy a bíróságnak újra kellett kezdenie a bizonyítást. Ekkor vizsgáltak meg a szakértők egy buszmegállóban rögzített kamerafelvételt is, amelyen a vádlott látható. Az biztos, az emberölés a kora esti órákban történt, nem sokkal azután, hogy a férfit látták az asszony lakása felé közlekedni. Egyértelműen cáfolható ugyanakkor, hogy az asszony új barátja lett volna a tettes, hiszen indítéka sem volt, alibivel viszont rendelkezett.

Az ügy rejtélyes momentuma maradt ugyanakkor az, hogy valaki a gyilkosság estéjén a vádlotton kívül még járt a lakásban, és azt sem tudni, hogy a gyilkosság után pár hónappal ki volt az, aki újra visszatért a helyszínre. Valakinek tehát a késelőn kívül még tudnia kellett a történtekről, az illető kilétét azonban nem lehetett bizonyítani. Talány maradt az is, hogy a szerénységéről, visszafogottságáról közismert vádlott hogyan volt képes ilyen kiemelkedően brutális gyilkosságra. Az egyetlen magyarázat az, hogy a teljes reményvesztettség motiválta tettét: ha a nő nem lehet az övé, akkor ne legyen senkié. Az indulat végső kiváltó oka pedig az üzenetváltás lehetett.

A Debreceni Törvényszék ítélete nem jogerős, az ügyész 3 nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője pedig felmentésért jelentett be fellebbezést.

A bíróság a vádlott előzetes letartóztatását fenntartotta.

Ajánlott videó