Közélet

Felmentették a cséri nőt, aki hagyta meghalni kisbabáját

A nő a vécében szülte meg gyermekét, és hiába voltak vele még ketten, nem szedte ki onnan senki. Az anya első körben öt évet kapott és rokonai sem úszták meg felfüggesztettel.

Megismételt eljárásban felmentette a Győri Törvényszék pénteken azt a nőt, aki 2011-ben Cséren,  a mellékhelyiségben megszülte, majd magára hagyta gyermekét. A pici megfulladt. Köszler Ferenc bíró és tanácsa ugyanakkor a nő férjét és anyósát egy év hat hónap fogházra ítélte gondatlanságból elkövetett emberölés miatt, amit három-három év próbaidőre felfüggesztett – írja az MTI.

A bíró ismertetése szerint 2011. július 26-án az elsőrendű vádlott –  miután észrevette, hogy elfolyt a magzatvize – kiment a mellékhelyiségbe, ezalatt férje, a másodrendű vádlott pedig hívta a mentőket. Az asszony a vécén ülve szülte meg a babát, ezután szólt párjának és az anyósának, de ők nem hittek neki. Közben a férj többször hívta a mentőket. A harmadrendű vádlott – a férj anyja – közben a mellékhelyiségbe ment, nyugtatta a nőt.

Az újszülött a vécébe esett, a vallomások szerint nem sírt. A boncolás szerint az 51 centiméterrel, 3158 gramm súllyal született kislány 2-3 percig élt, majd megfulladt. A csecsemőt az elsőként kiérkező mentő emelte ki a vízből.

A bíró az ítélet indoklásakor elmondta, hogy az elsőrendű vádlott a szülés miatt nem volt tudatában a “sajátos eseményekkel”. A másod- és harmadrendű vádlott pedig nem hitte el, hogy a feleség megszült, ezért nem segítettek. A bíró a megismételt eljárás szükségességéről szólva elmondta, hogy az elsőfokú tárgyalásnál a másodikként kiérkező mentők vallomását vették figyelembe, több ellentmondás volt a gyanúsítottak tanúként tett vallomásaiban, amelyeket “mélyrehatóbban” kellett volna vizsgálni. Egyebek között az események pontos időpontjai sem biztosak.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosbítás miatt fellebbezett. A tárgyalás másodfokon folytatódik a Győri Törvényszéken.

Ahogy arról beszámoltunk, 2013 nyarán ennél lényegesen súlyosabb ítélet született az ügyben: akkor a nő  öt évet kapott, a férjet öt, az anyóst hat év börtönre ítélte a bíróság. A bíró akkor hangsúlyozta: mindhárom vádlott tehetetlensége volt az oka, hogy az egészségesen, komplikációmentesen megszületett csecsemő csak pár percig élt. Mint mondta, a szülő nőnek nem kellett volna a szoba helyett vécében világra hoznia harmadik gyermekét, “nem az ágyra kellett volna vigyáznia, hanem a gyerekre”, míg férjének és az anyósnak mindent meg kellett volna tennie a kicsiért. Így a bíróság sem a férj védekezését nem fogadta el, amely szerint ő ott sem volt, semmit nem látott, sem az anyósét, aki – kétszeres anyaként, a vécéből kiszűrődő hangokat hallva – azt bizonygatta, szerinte nem szült meg a menye.

Tavaly októberben a Kisalföld írt arról, hogy lejátszották a bíróságon, szakértők előtt azt a hangfelvételt, amin a vécébe fulladt baba családjának hívásait rögzítette a szombathelyi mentő. „Küldik már azt a mentőt?” „Uram, öt perce telefonált (…).” „Már szédül, már rosszul van. Szerintem már ki is jött belőle a baba.” „Na jó, akkor hol van az a gyerek most?” „Nem tudom, a feleségem fel sem kel a WC-ről.” „A felesége a WC-n ül?!” „Igen.” „Na akkor nézze meg gyorsan…” „Dehogy nézem, ne is idegesítsen engem ilyesmivel!” „De nézze meg, hogy mit csinál most a felesége.” „Ott van az édesanyámmal.” (…) „És ővele nem tudok beszélni?” (A férj magyaráz telefonnal a kezében.) „Mi van a feleségével pillanatnyilag?” „Most eszméletlen.” „Eszméletlen a felesége?!” „Igen (…), nem tud semmit kommunikálni.” „Fekszik, vagy, ül vagy mit csinál?” „Hát ül a WC-n fekve.” „Mindjárt ott van a kocsi, uram. És sír a gyerek, vagy hogy van?” „Nem sír semmit, csönd van itt – hangzott el egyebek mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik