Közélet

Szexért zsarolta fogadott fiát a megölt mikepércsi férfi

A fiú hálából engedett a férfi kérésének, aki orális szexet akart. Ám végül nem érte be ennyivel. Gyilkosságba torkollott az este.

Erős felindulásban elkövetett emberölésben és közveszély okozása bűntettében mondta ki bűnösnek a Debreceni Törvényszék azt a huszonévest, aki 2013 nyarán megölte idős ismerősét Mikepércsen, majd rágyújtotta a házát. A fiatalt az ügyészség különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolta meg, ám végül a bíróság módosította a tényállást, mert új információkra derült fény az indítékkal kapcsolatban. A vádlott öt és fél év börtönt kapott, valamint 2,6 millió forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezték. A büntetés letöltésének 2/3 része után szabadulhat feltételesen.

Tesztelte a fiút

A fiatal nehéz anyagi és családi körülmények között élt. Rendszeresen gyógyszerre ivott, munkahelye nem volt. Az alkohol útján fűzte szorosabbra a kapcsolatát későbbi áldozatával, akivel gyakran múlatta az időt. Az így töltött évek alatt apa-fia viszony alakult ki közöttük, a vádlott a rossz egészségi állapotban lévő férfinak rendszeresen segített a ház körüli munkákban.

A bírósági eljárás alatt a pszichológus szakértő megállapította: az idős ember 2013  tavaszától „tesztelte” a fiút, ugyanis szeretett volna szexuális viszonyt kialakítani vele.  A fiatal azonban változatlanul apjaként szerette, ezért a közeledést nem vette komolyan.

A “jóságáért” ment bele

2013. július 16-án a már ittas állapotban lévő fiatal a szőlőskertben futott össze fogadott apjával, aki éppen hazafelé tartott a boltból. Az idős ember járókerettel közlekedett, mivel egy korábbi balesetben eltört a medencecsontja. Elkezdtek beszélgetni, majd a férfi beinvitálta a fiút az udvarára. Először kint, majd bent a házban iszogattak. Az áldozat ismét szexuális célozgatásokba kezdett, és addig-addig erőszakoskodott, hogy a vádlott némi vita után – kizárólag eddigi „jóságáért” –  teljesítette a kérését és belement az orális együttlétbe.

Az idős ember az aktus után azonban ennél is többet akart, zsarolni kezdte a fiatalt azzal, hogy fiaként szereti és mi mindent megtett érte az elmúlt években.Vitatkozni kezdtek, a férfi késsel támadt a vádlottra, és meg is sebezte a fiú kezét, aki védekezni próbált. Ezután sikerült megszereznie a kést. Ekkor már támadt, többször megszúrta őt.

A fiú a történtek után elment, ám este visszatért, hogy eltüntesse a nyomokat. Úgy döntött, felgyújtja a fáskamrát.  A tűz a lakrészre is továbbterjedt, illetve a tarlón át a szomszédos házakat is veszélyeztette, de a tűzoltóknak –  civileknek közösen –  sikerült útját állni. A vádlottat másnap este otthon találták meg a rendőrök. Az ágyneműtartóba bújt el előlük.

Szégyellte, ezért nem beszélt a nyomozóknak

A bíróság kiemelte: a szakértő szerint a fiatalnak nincsen homoszexuális hajlama, ezért is válthatott ki belőle ekkora indulatot a sértett kitartó közeledése. A nyomozati szakban az őt kihallgató rendőröknek szégyellt beszélni a történtekről, a részleteket egy pszichológusnőnek merte először elmondani.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője ugyan tudomásul vette a határozatot, az ügyészség viszont eltérő minősítés és súlyosítás érdekében fellebbezett.

Meg akarta ölni magát

A törvényszék a vádlott előzetes letartóztatását fenntartotta, ahogyan a bíró fogalmazott, a kényszerintézkedés kifejezetten a vádlott érdekét szolgálja, miután többször próbálkozott öngyilkossággal – tudtuk meg a Debreceni Törvényszék sajtóosztályától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik