Közélet

Késett a mentő, lebénult a beteg

A vizsgálat megállapította, hogy a mentésirányító szakmai hibát követett el.

Csaknem negyven percig egyetlen mentőegység sem indult el egy stroke-os asszonyhoz, pedig a menetlevél szerint még mentőkocsi is volt az állomáson – írja a Blikk.

Az 58 éves nő fia tavaly júliusban hívta a 104-et, mert édesanyja nyaki ütőerei elzáródtak, ám amikor a segítség több mint fél óra után sem érkezett meg, ismét tárcsázott. “Feketén-fehéren le van írva a menetlevélre, hogy 14 óra egy perckor futott be a hívásom, a mentőegység viszont csak 14 óra 40 perckor indult el, pedig bent voltak az állomáson” – magyarázta a a férfi a lapnak.

A mentők a hivatalos iratok szerint a BAH-csomópontnál lévő Budai Mentőállomásról öt perc alatt értek ki az asszonyhoz, akinek addigra szinte teljesen lebénult a jobb oldala. Otthonában a mentők húsz percig vizsgálták és 15 óra 5 perckor indultak el a kórházba vele. A nőt végül 15 óra 35 perckor, azaz több mint másfél órával a segélyhívás után adták át az orvosoknak.

A vizsgálat megállapította, hogy a mentésirányító szakmai hibát követett el, ezért a munkáltató a dolgozót alacsonyabb beosztásba helyezte. A tanulságokat figyelembe vettük az elmúlt időszakban tett, a mentés hatékonyságát javító intézkedéseink során – nyilatkozta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik