Közélet

Kiderült, mi okozta a Kodály köröndi palotatüzet

Súlyos százmillióktól eshet el a ház, ugyanis az épület képviselője jogvitába keveredett a ház biztosítójával.

A nyári tűzvészben életveszélyessé vált Kodály köröndi palota közös képviselete végre kézhez kapta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jogerős tűzvizsgálati határozatát, amelyben építési tevékenységnek nyilvánították a végzetes napon a tetőn történt viharkár-elhárítási, bádogos munkálatokat. Ha az ingatlan közös képviselőjének nem sikerül elérnie a bírói felülvizsgálaton a határozat módosítását, súlyos százmillióktól eshet el a ház, ugyanis az épület képviselője jogvitába keveredett a ház biztosítójával, mivel a kétmilliárdos biztosítási kötvény az építési tevékenységből adódó károkat nem fedezi. A biztosító álláspontja, hogy a viharban megsérült csatornarendszer javítása építésnek számít, ahogy ezt a katasztrófavédelem vizsgálata is megerősítette, míg a ház szerint az csupán karbantartási munkálatnak minősül – írja a pestisracok.hu.

A közös képviselő szerint ez az időhúzás a legrosszabb, ami a házzal történhet. “Jelenleg abban tudunk reménykedni, hogy valaki ajánlatot tesz a tetőtér beépítésére, és a fellépő pénzhiány miatt a munkálatok nem állnak le.”

A katasztrófavédelem vizsgalati dokumentumából kiderült az is, mi történt pontosan július 15-én a tetőn. Eszerint a heves nyári viharok miatt megrongálódott tetőszerkezet javítását a társasház közös képviselője rendelte meg, a megbízásról írásbeli szerződés nem született, a megállapodás szóban történt. A munkálatok július 15-én kezdődtek. Az egyik munkás, amikor elkezdte a szigetelőlemez hevítését, füstszagra lett figyelmes, majd a tűzre, amelyet homokkal próbált meg elolteni.

A vizsgálat egyértelműen leírja, hogy a tűz gyors keletkezéséhez alacsony aktivitási energia is elég volt, ugyanis a több mint 100 esztendős fa ácsszerkezetű tető az évek alatt teljesen kiszáradt, valamint a meleg nyári időjárásnak köszönhetően a kibelezett, légüres padlástér klímája felforrósodott. A tűz keletkezési helyén a gázégő nyílt lángja és a felhevített bitumenes szigetelőlemez által leadott hőenergia pedig bőven elég aktivitási energiát biztosított ahhoz, hogy a ház tetőszerkezete és harmadik szintje a lángok martalékává váljon pár perc leforgása alatt. A helyszínen dolgozó tűzoltók szerint ez minden idők egyik legnagyobb városi tűzeseteként vonul majd a történelembe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik