Közélet

Tizenkét évet kapott a gyilkos hevesi rendőr

A férfi többször fejbe verte áldozatát, még akkor is ütötte, amikor az idős ember a földre került. Másnap feladta magát.

Tizenkét év fegyházat kapott az a rendőr, aki 2013 decemberében megölte szülei idős szomszédját, akivel rágóta haragos viszonyban állt. A bíróság úgy döntött, miután büntetésének kétharmadát letöltötte, feltételesen szabadlábra bocsátható.

A harmincas évei elején járó egyenruhás gyermekkorától ismerte 72 éves áldozatát, aki családjának közvetlen szomszédságában lakott Andornaktályán. A szomszédok rossz viszonyban voltak, az évek alatt többször feljelentették egymást. A rendőr később a családjával a község egy másik utcájába költözött, de a szüleit továbbra is rendszeresen látogatta. Ilyenkor sértegette és gúnyolta az idős férfit, illetve annak feleségét – állt a vádiratban.

2013. december 16-án a vádlott rendőri intézkedést kért, mert – véleménye szerint – a férfi előzőleg kromofággal leöntötte a háza falát. Ezután azonban úgy döntött, hogy a rendőri eljárástól függetlenül, személyesen is elégtételt vesz: mivel tudta, hogy az idős ember minden reggel a saját háza mögött elterülő úgynevezett Nagykertben sétáltatja a kutyáit, másnap, 8 óra körül ott várt rá. Feltartóztatta, számon kérte, majd vélhetően miután összevesztek, egy megközelítőleg 2-3 centiméter átmérőjű, rúdszerű eszközzel esett neki. Többször lesújtott a fejére hátulról, majd amikor már a földre került, rátérdelt és úgy ütötte tovább.

Az egyenruhás másnap reggel telefonon jelentette a történteket szolgálati elöljárójának, azután kollégái őrizetbe vették.

Az ügyészség szerint a bántalmazás olyan súlyos és intenzív volt, hogy az idős ember már a helyszínen belehalt sérüléseibe. Halálát a többszörös agysérülések talaján kialakult heveny keringési-légzési elégtelenség okozta.

Az ügyész az ítéletet tudomásul vette, a vádlott és a védő elsődlegesen felmentésért, másodlagosan a minősítés megváltoztatásáért és a büntetés enyhítésért fellebbezett, így az elsőfokú döntés nem jogerős – derült ki az Egri Törvényszék tájékoztatásából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik